Tužilac traži zatvor i novčanu kaznu za bivšeg direktora ŠG “Borja”

Nebojša Tomašević
Tužilac traži zatvor i novčanu kaznu za bivšeg direktora ŠG “Borja”

BANjALUKA - Odbrana optuženog bivšeg direktora Šumskog gazdinstva (ŠG) “Borja” Teslić Nenada Dušanića (65), kojeg terete za primanje 5.000 KM mita, u završnoj riječi je tražila oslobađanje usljed nedostatka dokaza ističući da je on podstrekavan na krivično djelo, dok republičko tužilaštvo traži zatvorsku i novčanu kaznu.

Iznošenjem završnih riječi odbrane i optužbe okončano je suđenje, a presuda će biti izrečena danas.

Republički tužilac Goran Glamočanin istakao je da se iz iskaza svjedoka i materijalnih dokaza može utvrditi da je optuženi zahtijevao i primio mito od direktora teslićkog preduzeća “Elgrad” Đorđa Gajića koji je to sve potvrdio na sudu. Glamočanin je podsjetio da je pomenuti svjedok pristao da bude informator i optuženom dao označene novčanice koje su pronađene u njegovoj kancelariji. Predložio je da sud Dušanića osudi po zakonu i da mu, osim zatvora i novčane kazne, izrekne zabranu obavljanja poslova u državnim organima.

Dušanićev branilac Zoran Bubić smatra da optužba ničim nije dokazala krivicu njegovog branjenika. On  tvrdi da je njegov klijent podstrekavan na krivično djelo, što je zabranjeno.

- Osim toga,  imamo brojne improvizacije i nedostatke u istrazi. Branjenik je uhapšen u 15.50 časova i kod njega nije nađeno ništa. Međutim, pretres kancelarije urađen je tek u 18 časova i tada je na stolu nađena bijela koverta koju je ostavio informant. Nemamo dokaze da je Dušanić uzeo tu kovertu - rekao je, između ostalog, Bubić.

Dušanić je istakao da nije učinio krivično djelo, niti uradio bilo šta u svoju korist.

Optužnica ga tereti da je od maja do 6. jula 2023. godine od direktora firme “Elgrad” Đorđa Gajića zahtijevao i primio 5.000 KM u vezi sa realizacijom ugovornih obaveza. Pomenuta firma je popravljala i održavala šumske kamionske puteve na području ŠG “Borja”, a vrijednost radova bila je 6.440 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana