Turković odbio da dođe na suđenje

Nebojša Tomašević
Turković odbio da dođe na suđenje

Sarajevo - Zijad Turković, koji je optužen da je vođa zločinačke organizacije koja je počinila više teških krivičnih djela, danas se nije pojavio u sudnici Suda BiH, ali je glavni pretres održan bez njega.

Turković je sudskim policajcima rekao da neće doći na suđenje zbog lošeg zdravstvenog stanja. Predsjednik Sudskog vijeća Izo Tankić je kazao da vijeće ovakav njegov postupak smatra kao odbijanje da dođe na pretres. Zbog toga je donijelo odluku da se ročište održi bez optuženog, a odbilo je zahtjev advokata Rusmira Karkina da bude razriješen dužnosti Turkovićevog branioca.

- Nije ispunjen nijedan zakonski uslov za razrješenje branioca po službenoj dužnosti, pa će advokat Rusmir Karkin nastaviti da obavlja tu dužnost. Prema Konvenciji o ljudskim pravima Zijad Turković će biti zastupan na odgovarajući način. Sud optuženom namjerava da postavi još jednog branioca, kao dodatnog - rekao je Tankić.

Optuženi Turković je Sudu uputio pismeni dopis u kojem je naveo da u kratkom vremenu ne može da izabere advokata sa ponuđene liste i da će to učiniti u sljedećim danima. Juče zbog toga nije saslušan svjedok Josip Biletić, a svoj iskaz će, kako je objasnio sudija Tankić, svjedok dati na ročištu planiranom za 1. novembar, da bi ga mogao ispitati i Turković. Tada će biti saslušan i vještak Elvir Karahasanović. Tužilac Diana Kajmaković juče je kao dokaz uložila izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od 15. februara 2011. godine, u kojem su analizirani snimljeni razgovori iz ćelije optuženog Milenka Lakića, koje je vodio sa Mladenom Džidićem u periodu kada je boravio u mostarskom KPZ-u.

Turković i njegova grupa terete se za pet ubistva, trgovinu drogom i nekoliko pokušaja ubistva. Optuženi su i za pljačku dva i po miliona maraka iz Kargo centra Međunarodnog aerodroma Sarajevo, pranje novca, iznudu i nedozvoljeno posjedovanje oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana