Tri mjeseca zatvora zbog pomaganja pljačkašu

Nebojša Tomašević
Tri mjeseca zatvora zbog pomaganja pljačkašu

Banjaluka - Bivši radnik MUP-a Republike Srpske Ostoja Savić (36) iz Banjaluke osuđen je u Vrhovnom sudu RS pravosnažno na tri mjeseca zatvora zbog pomaganja počiniocu poslije krivičnog djela.

On je osuđen poslije ponavljanja postupka i ukidanja prvostepene presude jer je pomogao Radenku Stojanoviću, zvanom Rađa (32) iz Banjaluke da pobjegne nakon što je ukrao 1.073.000 maraka iz trezora Balkan investment banke u Banjaluci 25. maja 2008. godine. Stojanović je 25. septembra 2009. godine osuđen na deset godina zatvora.

Savić, koji je bio komandir A tima Specijalne jedinice MUP-a RS u banjalučkom Okružnom sudu u decembru 2008. godine bio je osuđen na pet mjeseci zatvora zbog optužbe da je pomogao Stojanoviću poslije krivičnog djela.

Vrhovni sud je uvažio žalbu advokata Milice Cvijanović i Jasminke Jovišević i ukinuo tu presudu. Na ponovljenom suđenju u Vrhovnom sudu utvrđeno je da u radnjama Savića nije bilo krivičnog djela pa je oslobođen. Na ovu presudu žalbu je uložilo tužilaštvo pa je održano novo suđenje na kojem su Saviću izrečena tri mjeseca zatvora.

Prema presudi Savić je nakon što je Stojanović ukrao novac iz trezora banke, putem telefona stupio u kontakt sa Latifom Ramićem iz Sanskog Mosta sa kojim je dogovorio prebacivanje i smještaj Stojanovića u ovaj grad.

Stojanovića su uhapsili pripadnici MUP-a FBiH 29. juna 2008. godine i on je tada ranjen prilikom pokušaja bjekstva. Ukradeni novac nije pronađen. Stojanović koji je u vrijeme pljačke bio vođa smjene u Službi obezbjeđenja pomenute banke osuđen je na deset godina zatvora poslije priznanja krivice na glavnom pretresu u Okružnom sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana