Tri godine zatvora zbog pokušaja ubistva u zeničkom zatvoru: Perković izbo osuđenika zbog 100 KM duga

Nebojša Tomašević
Tri godine zatvora zbog pokušaja ubistva u zeničkom zatvoru: Perković izbo osuđenika zbog 100 KM duga

ZENICA - Livanjac Marijan Perković (43) zvani Mario osuđen je u Kantonalnom sudu u Zenici na tri godine robije jer je pokušao da ubije osuđenika K. N. kojeg je izbo u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici gdje je i on izdržavao zatvorsku kaznu.

Prema presudi, Perković je osuđenika K. N. napao 9. februara 2018. godine. Tog dana, nakon ranijeg sukoba, u večernjim časovima je prišao s leđa osuđeniku K. N. te ga ubo pet puta zaoštrenom drškom brisača za pod. Izbo ga je po grudnom košu, ispod lijevog pazuha te u predjelu leđa i nanio mu teške povrede.

Navodi se da su motiv napada razmirice i problemi koji su od ranije postojali između njih dvojice.

Prema nezvaničnim informacijama oni su se sukobili zbog novčanog duga od oko 100 KM. Prema ranijim informacijama iz istrage kobnog dana prvo je došlo do sukoba između dvojice zatvorenika oko vraćanja novčanog duga. Navodno je sukob između njih "tinjao" više od 20 dana i oni su se često prepirali. Sve je počelo raspravom tokom koje je došlo do tuče u kojoj je učestvovalo čak sedam zatvorenika. Povrijeđeno je i nekoliko stražara koji su pokušali da zaustave tuču. Jedan od zatvorenika je stražara udario glavom o glavu, dok je drugi stražar zadobio povrede noge. Sukob se smirio, a Perković je oko 18.30 časova napao i izbo K. N.

Šipka koju je koristio bila je drška držača brisača za pod koji je Perković zaoštrio i od nje napravio improvizovani bodež.

Perković je poznat po činjenju krivičnih djela i osuđivan je više puta zbog razbojništva. Zbog pljačke sportske kladionice "Milenijum" u Mostaru 2017. dobio je sedam godina zatvora. Pljačku je počinio 14. maja 2016. prijeteći nožem, a kada je ušao u kladionicu uzviknuo je "Hajmo sad, ovo je pljačka". Osuđivan je i za pljačku Gradske apoteke u mostarskom naselju Vatikan. Policiji je nakon pljačke izjavio da je sve počinio zbog nezaposlenosti, siromaštva i gladi. Perković je poznat i po spektakularnom bijegu iz zatvora u Mostaru kada je sa cimerom u ćeliji prerezao rešetke na prozoru. Oni su se zatim pomoću privezanih plahti spustili s prozora na zemlju, a onda uz pomoć posebno pripremljenih merdevina umakli preko zida i bodljikave žice. Perković je poznat i kao uživalac narkotika, a jedno vrijeme je živio i kao beskućnik. On je u KPZ Zenica prebačen iz zatvora u Mostaru.

  Stakleno oko

Marijan Perković poznat kao "razbojnik sa staklenim okom" jer ima očnu protezu. Tokom izdržavanja kazne u zatvoru u Mostaru žalio se da mu je ta proteza pukla zbog nemara zatvorskih čuvara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana