Svjedok: Samo Novitović odlučivao o statusu Eleza

Nebojša Tomašević
Svjedok: Samo Novitović odlučivao o statusu Eleza

BANjALUKA - Bivši direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Veseljko Elez, nakon prestanka rada na toj poziciji, trebalo je da bude imenovan na čelo operativno-komunikacijskog centra (OKC) u upravi, a rješenje kojim mu je određen status neraspoređenog državnog službenika moglo je biti doneseno samo na osnovu naloga direktora.

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu rekao svjedok odbrane Predrag Slijepčević na suđenju bivšem v.d. direktora RUCZ RS Milanu Novitoviću (54) iz Bijeljine koga terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja pri donošenju pomenutog rješenja.

- Elez je, nakon što je dobio status neraspoređenog službenika, dolazio na posao. Znam da je trebalo da radi na IT poslovima i u OKC-u - rekao je Slijepčević koji je  pomoćnik direktora za finansijske, računovodstvene i pravne poslove RUCZ.

Potvrdio je da je odluku kojom je Elezu dodijeljen status neraspoređenog državnog službenika prvi put vidio kod tužioca na ispitivanju.

-  Takvo rješenje donosi Odjeljenje za pravne poslove, odnosno načelnik Odjeljenja, a to je tada bila Gordana Blitvić. Nalog za to mogao je dati načelnik ili da naredi preko mene. Ne sjećam se da mi je to rečeno - rekao je Slijepčević.

On je na pitanje tužioca istakao da načelnik Odjeljenja za pravne poslove nije mogao da radi samoinicijativno.

- Sve odluke idu od direktora ka dolje - rekao je Slijepčević.

Novitovića Republičko tužilaštvo tereti da je nezakonito omogućio prethodnom direktoru RUCZ Veseljku Elezu da tri mjeseca po isteku mandata prima direktorsku platu na osnovu čega mu je isplaćeno 12.036 KM na štetu sredstava RUCZ RS odobrenih budžetom.

Prema optužnici, djelo je počinjeno od 26. avgusta 2019. do 23. novembra 2019. godine, kada je Novitović obavljao funkciju v.d. direktora RUCZ RS. Navodi se da je Novitović 26. avgusta 2019. donio rješenje o utvrđivanju statusa neraspoređenog državnog službenika RUCZ RS za Eleza te pravo na platu koju je ostvarivao kao direktor RUCZ RS iako je znao da je Elez razriješen funkcije rješenjem Vlade RS zbog podnošenja ostavke, a ne zbog isteka mandata. Novitović je nedavno hapšen i zbog sumnje da je nelegalno zaposlio bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislava Zeljkovića na mjesto stručnog savjetnika u Republičkoj upravi civilne zaštite.

BROJ

Predrag Slijepčević je na pitanja Novitovića potvrdio da je Veseljko Elez radio na projektu uspostavljanja broja za hitne intervencije 112.

-  On je trebalo da bude imenovan za šefa Operativno-komunikacijskog centra (OKC), koji bi bio nadležan za taj broj. Elez je trebalo i da  radi poslove iz IT sektora. Međutim, to pitanje oko broja za hitne intervencije ni do danas nije riješeno - rekao je Slijepčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana