Svjedok pobijao svoje izjave date tužilaštvu

Nebojša Tomašević
Svjedok pobijao svoje izjave date tužilaštvu

Banjaluka - Svjedok odbrane Zaim Čaušević juče je u banjalučkom Okružnom sudu izmijenio iskaz na suđenju optuženima za ratni zločin Semiru Alukiću i Fikretu Hirkiću.

Čaušević je u sudu kazao da njegova izjava data policiji i tužilaštvu u kojoj govori o učešću optuženih u zločinima nije tačna. On je kazao da je u strahu samo potvrđivao ono što su ga pitali na osnovu neke dokumentacije koju su imali policija i tužilac.

Alukićev branilac, advokat Asim Crnalić, pitao ga je kako to da su mu tri izjave koje je dao policiji i kod tužioca gotovo identične, a sada na sudu govori drugačije.

Čaušević je odgovorio da je tako govorio u istrazi iz straha i objasnio da je u posljednjoj izjavi koju je dao u tužilaštvu greškom rekao da se slaže sa ranije datim iskazima, jer je mislio da ga tužilac pita slaže li sa rečenicom koju je posljednju izrekao.

Na pitanje predsjednika sudskog vijeća Olge Pantić da li mu je tužilac prijetio i ucjenjivao ga, Čaušević je rekao da mu nije prijećeno i da je tužilac bio korektan.

Alukić i Hirkić se terete da su počinili ratni zločin nad srpskim civilima na području Prijedora tokom 1992. godine.

Prema navodima u optužnici, Alukić je sa pet drugih osoba učestvovao u ubistvu civila Ostoje Baltića iz Prijedora na magistralnom putu Prijedor - Banjaluka. Oni su iz automatskih pušaka pucali na automobil "zastava 750" kojim je upravljao Baltić te ga ubili, a potom zapalili vozilo. Istog dana Alukić i Hirkić, zajedno sa sedam drugih osoba, u zaseoku Podgrađe kod Prijedora psujući "srpsku majku" pucali su po kući i ubili Božu Inđića iz Podgrađa te pokušali na isti način da ubiju Stojanku D. i njenu kćerku Snježanu C. koje su uspjele da im pobjegnu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana