Svjedok na suđenju optuženima za šverc droge "iz straha" mijenjao iskaz

Nebojša Tomašević
Foto: Glas Srpske

BANjALUKA - Svjedok tužilaštva konobar u kafe-baru “Galerija” u Gradišci Nemanja Zrnić u banjalučkom Okružnom sudu prvo je negirao da je vidio da se u pomenutom lokalu konzumira droga, a zatim rekao da je bio prisutan kada je optuženi Strahinja Drinić konzumirao kokain sa drugim licima.

Zrnić je pojasnio da se na sudu prepao pa je iz straha prvo rekao da nije vidio da se konzumira droga iako je u istrazi rekao da jeste to vidio.

Osim Drinića u ovom predmetu kodnog imena “Galerija” optuženi su Saša Lipovac, Mirko Radak, Ognjen Šobota, Danijel Todorović, te profesor Aleksandar Grandić i Nikola Janković. Sve ih terete za neovlaštenu proizvodnju i promet opojnim drogama, dok se Drinić, Todorović, Šobota i Grandić terete i za omogućavanje uživanja opojnih droga.

- Nikada nisam vidio da se u mom prisustvu konzumira droga u kafiću - rekao je prvo svjedok Zrnić.

Tužilac Dalibor Vrećo mu je rekao da je u istrazi govorio drugačije te pročitao njegovu izjavu. Zrnić je u istrazi, kako je pročitao tužilac, izjavio da je jednom vidio kada je Drinić konzumirao kokain sa M. V. i D. R. u ostavi lokala, a drugi put da je Drinić sa M. V. i još dvije osobe konzumirao kokain na šanku. Svjedok je rekao da je to tačno što je ranije rekao, samo je negirao da je kazao da je prilikom konzumiranja droge bio izvjesni Konstantin Čubrilo jer njega i ne poznaje. Zrnić je pojasnio da je iz straha pred sudom  rekao drugačije. Odbrana je svjedoka pitala kako je znao da su pomenuti konzumirali kokain, ali on nije imao odgovor.

- Ne znam, bilo je nešto praškasto bijelo. Vidio sam da je bilo na stolu razvučeno u linije - rekao je Zrnić.

Pojasnio je da je drugi put na šanku u kafani vidio bijele linije i da su to Drinić i njegovo društvo ušmrkivali na nos.

Svjedok tužilaštva Nikolina Belenzada potvrdila je da je vidjela da se u stanu optuženog Danijela Todorovića konzumira kokain. Pojasnila je da je vidjela na stolu linije bijelog praška, ali da ne zna ko je to donio. Belenzada je naglasila da je u istrazi prvo dala izjavu kao maloljetna, a kasnije kada je postala punoljetna na poziv inspektora je iz škole otišla u policiju i potpisala izjavu. Odbrana je odmah prigovorila i istakla da je saslušanje ovog svjedoka u istrazi očito urađeno nezakonito.

Lipovca, Dinića i ostale optužene u  slučaju “Galerija” banjalučko Okružno tužilaštvo tereti da su od druge polovine 2021. godine do 11. oktobra 2023. godine na području Gradiške nabavljali i preprodavali kokain, spid, ekstazi i marihuanu. U optužnici je navedeno da je veće količine droge nabavljao Lipovac te je prodavao sam i davao drugima optuženima da prodaju. Optuženi su narkotike u zavisnosti od vrste i količine prodavali po cijenama od 50 KM do 800 KM. Kako stoji u optužnici u jednom slučaju Todorović je od Lipovca preuzeo drogu i 20 grama kokaina prodao za 2.000 evra.


“GALERIJA”

Akcija “Galerija” sprovedena u oktobru 2023. godine na području Gradiške sa ciljem otkrivanja kriminalne grupe koja se bavila trgovinom narkoticima. Tokom akcije bilo je uhapšeno deset osumnjičenih, zaplijenjeno je oko 28 grama kokaina i 400 grama spida, kao i tablete ekstazija. Oduzeti su oružje, novac i provalnički profesionalni alat. Prema ranijim informacijama iz istrage, droga je između ostalog prodavana u kafiću “Galerija” koji je u Drinićevom vlasništvu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana