Svjedok: Bio sam zatvoren zato što sam Srbin

Agencije
Svjedok: Bio sam zatvoren zato što sam Srbin

Sarajevo - Svjedok Krsto Begenišić je, na suđenju za zločine nad srpskim civilima u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj", izjavio da je bio zatvoren zato što je Srbin.

On je ispričao da je po dovođenju u "Viktor Bubanj" smješten u ćeliju broj četiri, gdje su ga jednom trojica stražara tukla.

On je rekao da je tokom zatočeništva čuo za /Ramiza/ Avdovića, za kojeg se pričalo da je bio "šef", ali da ga on nikada nije vidio. "Zatvoren sam što sam Srbin. Ništa drugo nisam imao", rekao je Begenišić.

Prije Begenišića, svjedočio je Strahinja Živak koji je naveo da je u kasarni vidio optuženog Ramiza Avdovića za koga mu je rečeno da je komandir straže, javlja Birn.

Živak je, nakon što je odbrana predstavila optuženog Avdovića, rekao da ga prepoznaje, ali da je sada "malo deblji i stariji".

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, Živak je ispričao da je u proljeće 1992. godine bio u bolnici u Sarajevu na liječenju, kada su ga naoružana lica odvela u Centralni zatvor, te da je nekoliko dana kasnije, odveden u "Viktor Bubanj".

Od drugih zatočenika, kako je ispričao, saznao je da je komandir straže u kasarni bio Avdović. "Jednom je komandir Avdović došao u našu ćeliju, jer nam je prozor bio razbijen. Malo je razgledao i otišao. Drugi su mi rekli da je to komandir", rekao je Živak.

Avdoviću i Iulian-Nikolaeu Vintili sudi se za zločine u Centralnom zatvoru i bivšoj kasarni "Viktor Bubanj".

Oni su optuženi da su, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja srpskih civila.

Prema optužnici, Avdović je bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni "Viktor Bubanj", a Vintila kuvar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Živak je dodao i da ga je u "Viktor Bubnju" jednom udarila osoba za koju su mu drugi rekli da je kuvar.

Odbrana optuženog Vintile navela je da svjedok u ranijem iskazu, kao ni u knjizi u kojoj je opisao svoje zatočenje, nikada nije pominjao nikakvog kuvara, niti neku neugodnost s njim.

Tokom zatočeništva Živak je ispričao da mu se tada sudilo, te da je potom prebačen u Centralni zatvor. Razmijenjen je 1994. godine.

Suđenje će biti nastavljeno 20. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana