Svjedoci na suđenju Cikotiću: Aneksi ugovora sačinjavani na osnovu papirića ili usmeno

Srna
Foto: srna

SARAJEVO- Svjedoci Tužilaštva BiH Enes Huseinović i Mario Šego rekli su pred u Sudom BiH, u nastavku suđenja ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Selmi Cikotiću, optuženom za zloupotrebu položaja dok je obavljao funkciju ministra odbrane čime je oštetio budžet BiH za 9,7 miliona KM, da su aneksi ugovora sačinjavani na papirićima ili usmeno.

Huseinović i Šego posvjedočili su da su aneksi ugovora sačinjavani na osnovu papirića ili usmenih uputstava, da je Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH vršila istragu i da ono što je utvrdio Generalni inspektorat piše u izvještaju.

Huseinović je rekao da je od marta 2013. do 2018. godine radio kao generalni inspektor u Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara, te da su u tom odsjeku radili interne istrage, dok je oblast krivičnih djela bila u nadležnosti drugih organa.

"Analiza i izvještaj oko prodaje naoružanja zagrebačkoj firmi Skaut koji su sačinjeni 2013. godine pokazali su da se ulazilo u skladišta, da suneke stavke mijenjane i uočeni su određeni propusti na svim nivoima i sve to se nalazi u izvještaju", naveo je Huseinović.

On je napomenuo da u izvještaju piše da su određene stavke iz ugovora sa "Skautom" mijenjane, da dolazi do izmjena tipova naoružanja i municije, a inspektori generalnog inspektorata kojima je, kako je posvjedočio, vjerovao, uočili su da su naoružanje i municija bili na stanju u momentu sačinjavanja aneksa ugovora sa ovom firmom.

Huseinović je napomenuo da je i Sipa jedan ili dva puta tražila izvještaj, ali da Generalni inspektorat nije radio sa tom policijskom agencijom na istrazi jer, kako je naveo, to nije bio posao Inspektorata. Šego je naveo da je prije stvaranja zajedničkog Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH radio u federalnom ministarstvu i da su sa "Skautom" preuzeti ugovori.

"Radio sam na pripremi aneksa ugovora i za te anekse su mi dostavljani papirići, a često mi je to saopštavano i usmeno ili na papiriću izmjene napisane u rukopisu. Bilo je zamjena sredstava i određena sredstva iz osnovnog ugovora mijenjana su za druga i nije bilo nikakve propratne dokumentacije", rekao je Šego i dodao da su te izmjene, odnosno, instrukcije pravljene prema nalogu tadašnjeg pomoćnika. On je dodao da mu je sve to predstavljeno da je hitno. "Aneksima se mijenjala količina, ali je cijena ostajala ista", rekao je Šego.

On je napomenuo da nije učestvovao niti je bio uključen u pregovore sa "Skautom". Na pitanje člana sudskog Vijeća Branka Perića zbog čega se ugovori sa "Skautom" nisu ranije rješavali, Šego je rekao da tadašnji ministar odbrane Nikola Radovanović to nije mogao realizovati zbog pritisaka međunarodnih organizacija u BiH.

"Postojao je moratorijum na izvoz naoružanja i vojne opreme sve do sporazuma iz Doboja o rješavanju viškova naoružanja i vojne opreme", rekao je on.

Na današnjem ročištu nije se pojavila svjedok Tužilaštva Enisa Čaušević zbog bolesti, pa je njeno saslušanje planirano za naredno ročište, koje je zakazano za 10. maj u 9.00 časova. Za tada je, osim Čauševićeve, planirano saslušanje tadašnjih zamjenika ministra odbrane BiH Marine Pendeš i Živka Marjanca. Optužnica tereti Cikotića da je, kao službeno lice u organima izvršne vlasti u BiH, svojim radnjama prouzrokovao štetu po budžet BiH i pribavio drugome imovinsku korist u velikom iznosu, čime je od 2009. do 2011. godine počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Potpisivanjem novih ugovora i aneksa ugovora, Cikotić je firmi "Skaut" obezbijedio da, umjesto jedne vrste proizvoda, budu isporučeni drugi, noviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana