Šverceru kokaina sa Kosova godina zatvora

Nebojša Tomašević
Šverceru kokaina sa Kosova godina zatvora

Sarajevo - Agim Eljšani (53) iz Suve Reke na Kosovu osuđen je na godinu zatvora u Sudu BiH zbog organizovanog međunarodnog šverca heroina.

Presuda je izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je Eljšani zaključio sa Tužilaštvom BiH. Eljšaniju je nakon izricanja presude produžen pritvor u kojem se nalazi od decembra prošle godine.

U presudi je navedeno da je Eljšani bio član organizovane grupe koja se bavila švercom heroina i skanka iz Makedonije i Srbije u BiH. Prema presudi ova grupa je u BiH u više navrata prokrijumčarila oko dva i po kilograma heroina i kilogram i po skanka, te 400 grama smjese za miješanje sa drogom radi povećanja njene količine. Pripadnici ove grupe u BiH su heroin miješali sa paracatamolom i kofeinom, te nakon toga prodavali drogu.

Grupom je rukovodio Ali Lokaj (58) zvani Aga i Aljo kome se suđenje nastavlja u Sudu BiH. Ostali članovi ove grupe su ranije priznali krivicu i osuđeni na osnovu sporazuma sa tužiocima. Hakija Mehović je osuđen na dvije godine i pet mjeseci zatvora, a na po 18 mjeseci zatvora su osuđeni Nijaz Muharemi (52) iz Makedonije i Nermin Planinčić (39) iz Sarajeva.  Vidak Milić (65) iz Zvornika i Vahidin Dobrača (29) iz Sarajeva osuđeni na po godinu zatvora.

Grupa je drogu švercovala od jula do decembra prošle godine kada su otkriveni i uhapšeni u akciji "Oskar"  koju je izvela Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Prilikom njihovog hapšenja policija je pronašla oko kilogram heroina, paracetamola i kofein i pribor  za pripremu i miješanje droge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana