Šverceri heroina negirali krivicu

Nebojša Tomašević
Šverceri heroina negirali krivicu

Sarajevo - Sedam optuženih koje je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila u akciji "Oskar" zbog organizovane trgovine drogom negirali su krivicu u Sudu BiH.

Da nisu krivi izjavili su: Ali Lokaj (55) iz Dečana sa Kosova, Nijaz Muharemi (52) iz Tetova u Makedoniji, Hakija Mehović (54), Nermin Planinčić (39) i Vahidin Dobrača (29), svi iz Sarajeva, Eljšani Agim (52) iz Bihaća i Vidak Milić (60) iz Zvornika.

Njih tužilaštvo tereti da su od jula do polovine decembra prošle godine švercovali heroin i skank iz Makedonije, Srbije i sa Kosova u BiH. U optužnici je navedeno da su oni heroin miješali sa odgovarajućim supstancama radi uvećanja mase, te nakon toga prodavali drogu u BiH i Srbiji njima poznatim osobama. Prema navodima optužnice, članovi grupe su u više navrata prokrijumčarili oko dva i po kilograma heroina i kilogram i po skanka, te 400 grama smjese za miješanje sa drogom radi povećanja njene mase. Djelovali su kao organizovana grupa kojom je rukovodio Lokaj.

U međusobnoj komunikaciji i dogovorima o preprodaji droge najčešće su koristili šifrovane termine koji su označavali vrstu, količinu i cijenu droge, kao i mjesto i vrijeme susreta radi preuzimanja i isplate. Akcija "Oskar" sprovedena je 12. decembra 2014. godine, kada je uhapšeno osam osoba i zaplijenjeno oko kilogram heroina i 800 grama mase za miksanje sa drogom. Tokom akcije pretreseno je deset lokacija na području Sarajeva, Bihaća i Zvornika. Prema nezvaničnim informacijama, uhapšeni Vidak Milić iz Zvornika nije poznat po krivičnim djelima iz oblasti krijumčarenja droge. On se bavi prevozom robe i ljudi preko rijeke Drine iz i u Srbiju. Sumnja se da su ga krijumčari angažovali da za njih preveze drogu.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana