Švercer oružja i droge pušten iz pritvora

Nebojša Tomašević
Švercer oružja i droge pušten iz pritvora

Sarajevo - Arif Peleš (46) iz Brčkog, koji je optužen za međunarodni šverc oružja i narkotika, pušten je iz pritvora da se brani sa slobode, a određene su mu mjere zabrane.

Ovu odluku donio je Sud BiH nakon što je potvrdio optužnicu protiv Peleša i Predraga Vrakelje (30), koji je optužen zajedno s njim. Mjere zabrane za Peleša odnose se na napuštanje mjesta boravišta, putovanja uz privremeno oduzimanje putnih isprava, te zabranu sastajanja i približavanja svjedocima na udaljenost manju od 100 metara. Iz Suda BiH je saopšteno da, u slučaju da prekrši izrečene mjere, optuženom može biti određen pritvor.

Prema optužnici, Peleš je od sredine jula 2013. do aprila ove godine organizovao kriminalnu grupu, kojoj je pristupio i Vrakelja. Bavili su se međunarodnom trgovinom heroinom, kokainom i skankom, kao i trgovinom oružjem u BiH, Sloveniji, Austriji i drugim zemljama. Peleš je kao organizator u sastav grupe vrbovao i angažovao više osoba koristeći poznanstva iz motociklističkih grupa, jer je bio član međunarodne moto-grupe "Hell Angels", čiji je član takođe bio i Vrakelja. Grupa je djelovala tako što je Peleš drogu i oružje nabavljao od njemu poznatih osoba, a potom je za prodaju te droge angažovao druge osobe na području Brčko distrikta i BiH. Peleš je istovremeno dio droge, ali i oružje putem kurira i drugih njemu poznatih osoba prevozio na područje zemalja Evropske unije, a naročito Slovenije i Austrije. Peleš i Vrakelja su uhapšeni u aprilu ove godine u međunarodnoj akciji "Šiling" na području BiH.

Republička komisija razmatraće danas pristigle elaborate o posljedicama poplava

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana