Sudskom portiru iz Banjaluke suđenje u Prnjavoru

Nebojša Tomašević
Sudskom portiru iz Banjaluke suđenje u Prnjavoru

Banjaluka - Sudski postupak protiv Petra Božića (55), portira u banjalučkom Osnovnom sudu, koji je optužen za prevare i nezakonito posredovanje, vodiće se u Osnovnom sudu u Prnjavoru, odlučio je banjalučki Okružni sud.

Sud je tako prihvatio zahtjev tužioca Snježane Petković, koja je u septembru ove godine zatražila da Božiću ne sudi banjalučki Osnovni sud koji je potvrdio optužnicu protiv njega.

Petkovićeva je na početku suđenja u banjalučkom Osnovnom sudu svoj zahtjev obrazložila "razumnom sumnjom u nepristrasnost suda i sudije", s obzirom na to da je optuženi duži niz godina radio kao portir u toj ustanovi i da je poznavao sve sudije.

Portira Božića terete da je od decembra 2010. do 23. januara 2012. godine u Osnovnom sudu Banjaluka u više navrata kod sudija, stručnih saradnika i administrativnih radnika, posredovao da se obave službene radnje koje se ne bi smjele obaviti, odnosno da se ne obave one radnje koje bi trebalo da budu obavljene. Za te usluge prema navodima iz optužnice, Božić je uzimao novčane nadoknade od lica kojima je obezbjeđivao navedene usluge. On je građanima govorio da ima veze kod sudija i njihovih saradnika i da može sređivati brisanje kazni, ali mora za to da bude plaćen. Optužen je da je samo u septembru 2011. godine od Banjalučanina T. D. protiv kojeg se vodio krivični postupak uzeo 2.000 maraka kako mu sud ne bi izrekao kaznu. Osumnjičeni T. D. je 17. novembra 2011. godine u jednom banjalučkom tržnom centru predao 1.000 maraka Božiću, a za preostali iznos mu dao različit sanitarni materijal za kupatilo u vrijednosti od 1.093 marke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana