Sudskom policjacu 26 mjeseci zatvora

Nebojša Tomašević
Sudskom policjacu 26 mjeseci zatvora

Banjaluka - Suspendovani sudski policajac Drago Đenić (46) iz Kneževa osuđen je juče u banjalučkom Okružnom sudu na jedinstvenu kaznu od dvije godine i dva mjeseca zatvora i novčanu kaznu od 2.000 maraka zbog zelenaštva i prevare.

Vijeće kojem je predsjedavala sudija Olga Pantić oslobodilo je Đenića optužbi da je počinio pokušaj ucjene.

Đenić je prema presudi obavezan da vrati 5.000 maraka nelegalno stečene imovinske koristi i da plati 27.000 maraka Slobodanu Markoviću, kojeg je oštetio čineći krivična djela. Obavezan je da plati sudske troškove, a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od oko osam i po mjeseci.

Prema navodima u presudi, Đenić je Markoviću pozajmio 18.000 maraka sa mjesečnom kamatom od 2.000 KM. Navodi se da je iskoristio njegovu lošu finansijsku situaciju, pa je od Markovića kao zalog za vraćanje duga uzeo kamion "volvo" s prikolicom. Kamion je prodao za 60.000 maraka, od čega je Markoviću dao svega 10.000, a ostalo zadržao za sebe. Markovića je doveo u zabludu da kamion ničemu ne vrijedi i da ga je jedva prodao za 33.000 maraka. Đenić se teretio da je pokušaj ucjene počinio nad ljekarom Dankom I. kojem je pozajmio 7.000 maraka i na ime te pozajmice tražio od njega da mu "sredi" penzionisanje i isplatu otpremnine od 30.000 maraka. Vijeće smatra da Okružno tužilaštvo nije dokazalo ovu tačku optužnice.

Obrazlažući presudu sudija Olga Pantić je kazala da sud smatra da je dokazano da je Đenić počinio zelenaštvo i prevaru i da mu je izrečena odgovarajuća kazna za ta krivična djela. Navela je da je sud kao otežavajuće okolnosti za Đenića cijenio to što je sudski policajac i da je u radnjama iskazao brutalnost, nasilnost i upornost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana