Suđenje Zeljkoviću: Predočeni mejlovi koji nisu nađeni u istrazi?

Nebojša Tomašević
Suđenje Zeljkoviću: Predočeni mejlovi koji nisu nađeni u istrazi?

BANjALUKA - Tokom ispitivanja vlasnika agencije „Travel for fan“ optuženog Saše Markovića, odbrana bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića u banjalučkom Okružnom sudu koristila je mejlove koje, kako tvrdi republički tužilac Sanja Tadić – Stojisavljević, nisu nađeni tokom istrage.

- Tokom pretresa u Institutu rekli su nam da nisu sačuvani imejlovi na računaru Zeljkovića, a sada smo svjedoci da ih odbrana predočava. Pitam da li se ovdje radi o prikrivanju dokaza ili manipulaciji - rekla je tužilac koja je najavila mogućnost "posebne istrage".

Zeljkovićev advokat Jadranka Ivanović, ali i on sam,  pojasnili su da su to mejlovi koji su na njihov zahtjev dobili od Instituta za javno zdravstvo RS gdje su  ostali sačuvani na serveru.

Osim Zeljkovića i Markovića u ovom slučaju  optuženi su direktor firme “Prokontrol” Slavko Bojić, bivši direktor banjalučke firme "Sineks laboratorija" Sani Crljić i direktor firme "Promeding" Dragan Dubravac. Optužnica Zeljkovića i ostale tereti da su u vrijeme pandemije virus korona počinili zloupotrebe pri nabavci medicinske i zaštitne opreme te oštetili budžet Republike Srpske za  više od 1,3 miliona KM.

Trosatno ispitivanje Markovića od strane Zeljkovićevog advokata Jadranke Ivanović obilježila je rasprava sa predsjednikom sudskog vijeća,  prigovori tužioca i Markovićevog advokata. Pitanja su prigovorima ”sjekli” tužilac i Markovićev branilac Nemanja Radusinović i oni su uglavnom i prihvaćeni pa su brojna pitanja odbijena. Sudija je upozoravao advokata da koncentriše pitanja i da ne ide u širinu.

Advokat  Ivanović danas je istakla da je Marković obmanuo njenog klijenta tvrdeći da može da nabavi zaštitnu opremu iz Kine. Ona je zaključila da je on bio nespreman da uđe u posao te da je prećutao da nije uspio obezbijediti prevoz i novac za plaćanje, jer je na računu imao samo 487 maraka.

- Optuženi je obmanuo Zeljkovića da ima robu iz Kine i da može da ju isporuči. Međutim, nije imao novac da ju plati. Zašto ste ušli u posao, kad nemate s čim. Bili ste goli kao pacov - konstatovala je ona zbog čega je dobila opomenu od sudije za vrijeđanje svjedoka. 

Ivanovićeva se nakon upozorenja sudije izvinila i rekla da se tako u narodu kaže kada neko nema novaca.

Marković je sve to negirao. Rekao je da je imao nekoliko načina da realizuje nabavku, a jedna od opcija mu je bila da uzme kredit, a druga da mu novac pozajme poslovni partneri. 

- Međutim zbog problema sa transportom taj posao nije realizovan pa nije bilo potrebe za tim - rekao je Marković.

 Tokom ispitivanja Ivanovićeva je Markoviću predočila imejl komunikaciju sa firmom "Flaj Bosnia" oko pregovora za kargo prevoz robe iz Kine od osam do 10 tona od kraja marta 2020.godine. Istakla je da je vidljivo da ugovor o prevozu nije nikada potpisao i da je kada je dao ponudu Zeljkoviću i potpisao ugovor o nabavci zaštitnih medicinskih odijela znao da nema prevoz robe iz Kine i da ne može da iz te zemlje nabavi odijela.

- To nije tačno, za problem prevoza smo saznali nakon potpisivanja ugovora s Institutom. Tu robu je trebalo da doveze ta firma, a ugovor s njima nisam potpisao jer bi se plćali penali ako se ne realizuje. U to doba bilo je opšte poznato da se skreću avioni s robom - rekao je Marković te dodao da je sa firmom "Flaj Bosnia" komunicirao i telefonom, a ne samo mejlovima.

Ista odijela

Tokom ispitivanja advokat je Markoviću predočila i specifikacije odijela koje je "Travel for fan" nabavljao iz Turske i Kine te rekla da tvrdi da su te specifikacije iste. Tražila je od svjedoka da on to pogleda i kaže da li su iste.

- To ne vidim pročitati, hajte pročitajte vi pa kažite. Uostalom ne vidim zašto ne bi bila ista specifikacija zaštitnih odijela  iz Amerike, Kine, Turske - rekao je Marković.

Zeljković je zatim dodao da odgovor svjedoka ukazuje na nepoznavanje materije jer Kina i Evropska unija, po čijim pravilima radi Turska imaju različite standarde.

Odbrana Zeljkovića na današnjem ročištu nije stigla da ispita Markovića i nastaviće na sljedećem.

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović upozorio je advokata da skoncentriše pitanja kako bi se što efikasnije i brže okončalo ispitivanje.

Markovićeva odbrana je ranije saopštila da on s tužilaštvom pregovara o priznanju krivice nakon čega je  odlučio da bude saslušan kao svjedok. Optužnica ga tereti za davanje mita Zeljkoviću, koji je optužen za primanje mita i zloupotrebu službenog položaja.

Prema optužnici zaštitna odijela turistička agencija “Travel for fan” ja kupila na domaćem tržištu za 21,50 KM, a zatim su ona Institutu prodavana po 50 KM za komad. Marković je ranije ispričao da je po osnovu tog ugovora, kao svojevrsnu naknadu Zeljoviću davao devet maraka za svako odijelo, te da mu je u prostorijama njegove stranke, Ujedinjene Srpske, odnio oko 250.000 maraka.

 

Vanzemaljci

Tokom ispitivanja Saše Markovića, advokat Ivanović tražila je da se u sudnicu iznese vreća sa zaštitnim odijelom koje je nabavljano za Institut, a oduzeto tokom istrage.

Tužilac Sanja Tadić - Stojisavljević rekla je da nisu upoznati sa zahtjevom za izvođenje tog dokaza. Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović kazao je daje odbrana trebala ranije sudu pismeno da to traži.

- Što niste ranije o tome obavijestili predsjednika sudskog vijeća, ne možemo sada postupati tako kao vanzemaljci - rekao je sudija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana