Suđenje za svirepo ubistvo Arijela Bogdanovića: DNK vještačenje okončano nakon četiri mjeseca

Nebojša Tomašević
Suđenje za svirepo ubistvo Arijela Bogdanovića: DNK vještačenje okončano nakon četiri mjeseca

BANjALUKA - DNK vještačenje tragova sa odjevnih predmeta i drugih stvari koje su izuzete tokom uviđaja i u pretresu stana Dalibora Mandića, optuženog za svirepo ubistvo Banjalučanina Arijela Bogdanovića, završeno je nakon četiri mjeseca, i na sljedećem ročištu će nalaz o tome  obrazložiti vještak. Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović, po čijoj naredbi je urađeno vještačenje, rekao je da je nalaz stigao tek jutros, zbog čega vještak nije ni pozvan.

Ročište je potom odgođeno za 3. septembar kada će biti saslušan vještak.

Sud je naredbu  za pomenuto vještačenje izdao u martu  jer, kako je ranije obrazložio sudija, to neophodno u cilju utvrđivanja istine. Prema ranijem obrazloženju suda vještačene su, između ostalog, Mandićeve patike na kojima je uočena mrlja nalik na krv,  ruksak u kome su bile patike i flašica vode, kao i tragovi koji su izuzeti iz stana optuženog. Među stvarima čije vještačenje tražio sud su i odjeća optuženog i žrtve kao i Bogdanovićev ruksak.

Ovo je četvrto ročište od izdavanja naredbe za vještačenja, a izrada ovog nalaza trajala je ovako dugo između ostalog jer je u laboratoriji Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske bio pokvaren aparat za DNK analize.

U ovom predmetu izvođenje planiranih dokaza tužilaštva i odbrane okončano je 12. marta i tada je sud odgodio završne riječi jer je kako je tada sud odlučio da je potrebno uraditi dodatno DNK vještačenje koje nije urađeno u istrazi.

Današnjem ročištu prisustvovao je otac ubijenog mladića Tomo Bogdanović, kao i opunomoćenik ove porodice advokat Marko Mikeš.

Mandića terete za teško ubistvo počinjeno na svirep ili podmukao način koje počinio 2. decembra 2022. godine oko 19.35 časova na Bulevaru Srpske vojske u Banjaluci. Kako se navodi u optužnici, Mandić je kobne večeri, u namjeri da ga ubije, pratio Bogdanovića koji je išao iz pravca Tržnog centra „Delta planet” prema Rabrovačkom mostu.

Sustigao ga je u blizini studentskog kampusa i ubo nožem u predjelu gornjeg dijela trupa nakon čega je Bogdanović ranjen počeo da bježi te je prešao kolovoz Bulevara Srpske vojske i pao kod benzinske pumpe. Mandić mu je pritrčao te ga nožem ubo osam puta i usmrtio, a zatim pobjegao. Ubistvo su snimile kamere obližnjeg video nadzora.  Istraga je pokazala da je nakon zločina osumnjičeni skinuo ođeću sa sebe, odnosno crvenu jaknu i bacio je u kontejner. Policija je tu jaknu pronašla.  Mandić i Bogdanović su zajedno radili u jednoj firmi u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana