Suđenje sudiji Miri Vučetić: Vještak rekao da je isplaćen u kešu za nalaz donesen na "USB stiku"

Nebojša Tomašević
Suđenje sudiji Miri Vučetić: Vještak rekao da je isplaćen u kešu za nalaz donesen na "USB stiku"

BANjALUKA - Vještak geodetske struke Stamenko Mirković kazao je u banjalučkom Okružnom sudu da je nalaz vještačenja u jednom predmetu raspodjele imovine koji je vodila optužena sudija Mira Vučetić dostavio u elektronskim obliku na "USB stiku" i da je za to plaćen u kešu.

Optužnica sudiju Miru Vučetić tereti za zloupotrebe službenog položaja jer je  u više navrata tokom 2014. godine u svojoj kancelariji, u namjeri da sebi pribavi korist, uzela ukupno 2.400 maraka od više stranaka na ime predujma za vještačenja. Navodi se da je znala da je to suprotno Pravilniku  o unutrašnjem sudskom  poslovanju.

Mirković, koji je je bio svjedok odbrane optužene, istakao je da se ne može sjetiti da li je kasnije dostavio nalaz u pisanom obliku niti koliko je novca dobio, a zna da mu je pare dala tadašnji sudijin saradnik Ranka Kaurin u kancelariji sudije.

Na pitanje tužioca Gorana Glamočanina, da li je imao odluku suda za angažovanje, rekao je da se ne sjeća i da kod sebe nema dokument o angažovanju.

Mirković je još istakao da je to jedini nalaz koji je uradio, a da nije sa sudijom izlazio na lice mjesta, ali da ne može reći zašto je to tako bilo. Potvrdio je da sudu nije dostavio troškovnik za nalaz.

Postupajućeg sudiju Blagoja Dragosavljevića interesovalo je da li je svjedok potpisao potvrdu o primopredaju novca, ali Mirković se nije mogao sjetiti.

Bivša saradnica sudije Vučetić, Ranka Kaurin koja je takođe bila svjedok odbrane, prvo je rekla da nikome i nikada od vještaka nije  dala pare i da to sudije određuju. Međutim, kada je na zahtjev sudije Dragosavljevića suočena sa svjedokom Mirkovićem, rekla je da je moguće da je dala novac  vještaku i to isključivo po naređenju sudije koja  nije bila u kancelariji kada je vještak donio nalaz. Kaurin  je ispričala da su imali slučajeva da su od stranaka u kancelariji uzimli novac  u kešu za predujam vještačenja u predmetima ostavinske rasprave.

- Uglavnom se sve plaćalo preko računa, ali na insistiranje stranaka koje žurile imali smo par slučajeva plaćanja u kešu. Nakon svake uplate stranci je izdavana potvrda, a novac je stavljan u kovertu na kojoj se napiše o kom predmetu je riječ i koliki je iznos te se to čuva u spisu, ladicama u stolu u kancelariji-kazala je Kaurin.

Naglasila je da je sudija Vučetić bila jako korektna i profesionalna i da sigurno nije uzimala novac za sebe.

- Da je sudija mislila da uzme pare, ne bi izdavala potvrde.Nije završila pravo na grani-rekla je Kaurinova.

Tužilac Goran Glamočanin prigovorio je iskazu oba svjedoka te istakao da u spisu o ostavinskoj raspravi u kojem je učestvovao Mirković nema nigdje dokumenta da je on angažovan kao vještak. Istakao je i da nema pisanog nalaza u pisanom obliku, niti dokaza da je nalaz dostavljen.

Druge sudije

Tokom svjedočenja Ranka Kaurin istakla je da zna da su i druge sudije radile na sličan način kao optužena i uzimali novac u kancelariji. Međutim, nije žljela da kaže ko su te sudije dok se, kako je rekla, protiv njih ne podigne optužnica.

Sudija Blagoja Dragosavljević je upozorio da to mora da kaže inače će je kazniti, pa je Karuin rekla da je to činio sudija Stevo Ćulibrk. Kazala je  da je ona to prijavila i da je sudija smijenjen i da je tada reagovala i Komunistička partija. Istakla je da ne zna da li je u novije i vrijeme dok je ona radila u Sudu sa Vučetićevom neko uzimao novacu u kešu od sudija.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana