Sud BiH: Nema osnova za pritvor

RTRS
Sud BiH: Nema osnova za pritvor

Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine donijelo je rješenja kojima su odbijeni kao neosnovani prijedlozi Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora optuženima Petru Mitroviću, Slobodanu Jakovljeviću , Aleksandru Radovanoviću, Branislavu Medanu, Brani Džiniću, Milenku Trifunoviću, Mirku (Špire) Pekezu, Mirku (Mile) Pekezu i Miloradu Saviću, saopšteno je iz Suda BiH.

Prema pomenutim licima, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je, nakon donošenja odluka apelacionih vijeća Suda BiH kojima je optuženima obustavljeno izvršenje kazne zatvora, odnosno dugotrajnog zatvora, podnijelo prijedloge za određivanje pritvora.

Zahtjevi Tužilaštva BiH za određivanje pritvora razmatrani su u kontekstu faze postupka u kojem se ovi predmeti trenutno nalaze. Odlukom Ustavnog suda BiH ukinute su drugostepene presude Suda BiH kojima su ova lica pravnosnažno osuđena na kazne zatvora odnosno dugotrajnog zatvora i predmeti su vraćeni u fazu žalbenog postupka, što je za posljedicu imalo i obustavljanje izvršenja kazne pomenutim licima, jer je ukidanjem drugostepenih presuda Suda BiH prestao da postoji zakonski osnov za njihovo dalje izdržavanje kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana