Stričević ponovo oslobođen optužbe za zločine

Nebojša Tomašević
Stričević ponovo oslobođen optužbe za zločine

Sarajevo - Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je presudu Kantonalnog suda u Bihaću kojom je Slavko Stričević osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina.

Nakon ukidanja presude određeno je da će u ovom slučaju biti održano novo suđenje.

Presuda je ukinuta nakon razmatranja i prihvatanja žalbe Stričevićevog branioca Jove Pilipovića.

- Prvostepeni sud je počinio bitnu povredu krivičnog postupka. Pobijana presuda ne sadrži analizu svih izvedenih dokaza. Osim toga, presuda u ovom slučaju je ukidana i ranije te prvostepeni sud nije postupio po uputama iz tog rješenja o ukidanju - navedeno je, između ostalog, u rješenju o okidanju presude.

Dodaje se da je zbog svega toga odlučeno da se proces u ovom slučaju izvede ponovo i to pred vijećem Vrhovnog suda.

Stričević je na kaznu od deset godina osuđen nakon ponovljenog suđenja u Kantonalnom sudu u Bihaću početkom novembra prošle godine. Suđenje mu je ponovljeno nakon što je Vrhovni sud FBiH u septembru 2014. godine ukinuo raniju osuđujuću presudu Stričeviću. Optužnica Stričevića tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava policije tokom 1992. godine na području tadašnjeg Bosanskog Petrovca učestvovao u ubistvima pripadnika tadašnje Teritorijalne odbrane BiH Emsuda Smailovića, Sadka Burnića i Mustafe Cikote.

U optužnici je navedeno da su mještani sela Jasenovac 28. juna 1992. zarobili Cikotu, Smailovića i Burnića, te ih sproveli pred poštu u mjestu Bravsko kod Petrovca. Tu ih je optuženi Stričević zlostavljao i tukao prilikom ispitivanja. Nakon zlostavljanja sve tri zarobljenika su tada ubijena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana