Stečajnom upravniku i advokatu zatvor zbog mita

Nebojša Tomašević
Stečajnom upravniku i advokatu zatvor zbog mita

Banjaluka - Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presudu banjalučkog Okružnog suda, kojom je bivši stečajni upravnik preduzeća "Prerada drveta" Radovan Jakovljević osuđen na četiri godine zatvora i novčanu kaznu od 18.000 maraka zbog traženja i primanja mita od 100.000 maraka.

Potvrđena je i izrečena kazna advokatu Đurđu Šušiću od godine zatvora i 6.000 maraka novčane kazne. On je osuđen jer je pomogao Jakovljeviću u primanju 70.000 maraka mita.

Sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović je kazala da je presuda izrečena nakon što je vijeće odbilo kao neosnovane žalbe odbrane optuženih.

- Razmatrajući žalbe utvrđeno je da nema osnova da budu prihvaćene pa je samo potvrđena prvostepena presuda - objasnila je Despotovićeva.

Prema navodima u presudi, Jakovljević se tereti da je u svojstvu stečajnog upravnika u preduzeću "Prerada drveta" iz Kotor Varoša krajem 2008. od direktora preduzeća "Daleks Pajić" takođe iz Kotor Varoša Dojčina Pajića zahtijevao i primio 70.000 maraka, a u novembru 2012. godine još 30.000 maraka. To je učinio da bi isplatio potraživanja preduzeća "Daleks Pajić" od "Prerade drveta" kao dužnika.

Šušiću se na teret stavlja da je kao punomoćnik "Daleks Pajića" na svoj bankovni račun primio 116.000 maraka. Potom je novac podigao sa računa i predao Jakovljeviću 70.000 koje je on zahtijevao od Pajića lično i predao njemu. Šušić je ostatak zadržao za sebe, a znao je da je 70.000 maraka Jakovljević tražio nezakonito od Pajića.

Jakovljević i Šušić su uhapšeni u novembru 2012. godine poslije višemjesečne istrage zbog dogovora sa biznismenom Pajićem, koji živi u Štutgartu u Njemačkoj.

Pajić je imao velika nenaplaćena potraživanja od "Prerade drveta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana