Šta je vještak rekao na suđenju u predmetu "Galerija"

Nebojša Tomašević
Šta je vještak rekao na suđenju u predmetu "Galerija"

BANjALUKA - Kokain, kanabis, amfetamin i ekstazi kao i tragovi ovih narkotika pronađeni kod pojedinih optuženih u predmetu "Galerija".

Ovo je utvrđeno vještačenjem oduzetih stvari i materija koje je uradila vještak hemijske struke Biljana Vasić -  Dakić.

Ona je na suđenju u banjalučkom Okružnom sudu obrazložila nalaz u kome je, između ostalog, navela da su narkotici otkriveni na predmetima i u materijama oduzetim od optuženih Mirka Radaka, Saše Lipovca,  Aleksandra Grandića i Nikole Jankovića iz Gradiške.

Osim pomenutih u ovom predmetu na optuženičkoj klupi  zbog šverca narkotika su Strahinja Drinić,  Danijel Todorović te Ognjen Šobota svi iz Gradiške. Sve optužene u predmetu "Galerija" terete za neovlašćenu proizvodnju i promet opojnim drogama, dok Drinića, Todorovića, Šobota i  Grandića, koji je inače profesor, terete i za omogućavanje uživanja opojnih droga. Radak je po zanimanju frizer.

Vještak Biljana Vasić -  Dakić u nalazu je navela da je na digitalnim vagama, koje su prema naredbi tužilaštva za vještačenje oduzeti od Radaka pronašla tragove kokaina. Pojasnila je da je pomenuta  droga otkrivena i u materiji koja je u vrećici  oduzeta od njega.

Prema njenom nalazu analiza praha koji se nalazio u plastičnoj kutiji, koja je takođe oduzeta od Radaka, pokazala je da se radi o kreatinu koji se, kako je rekla,  dodaje opojnim drogama radi povećanja mase.

-  Biljna materija koja je prema naredbi tužilaštva oduzeta od optuženog Grandića sadrži u sebi THC i radi se o kanabisu. Na tanjiru, plastičnim kutijama kao i novčanici od jednog dolara smotanoj u cjevčicu, oduzetim od ovog optuženog,  nađeni su tragovi amfetamina - rekla je Vasić - Dakić obrazlažući nalaz.

Prema njenim riječima analizom tableta koje su oduzete od Grandića utvrđeno je da se radi o ekstaziju i amfetaminu MDMA.

Vještak je pojasnila da je analizom materije oduzete od optuženog Lipovca utvrdila da sadrži THC i da se radi od kanabisu.

Takođe, prema njenim riječima ta droga je pronađena i među materijama i predmetima oduzetim od optuženog Jankovića.

Svi optuženi su uhapšeni  u oktobru prošle godine u akciji "Galerija" i terete ih da su  od druge polovine 2021. godine do  11. oktobra 2023. godine  na području Gradiške neovlašteno nabavljali i prodavali kokain, spid, ekstazi i marihuanu. U optužnici je navedeno da je veće količine droge nabavljao Lipovac te je prodavao sam i  davao drugima optuženim da je prodaju. Narkotike su optuženi,  u zavisnosti od vrste i količine,  prodavali po cijenama od 50 do 800 KM, a u jednom slučaju Todorović je od Lipovca preuzeo drogu i prodao 20 grama kokaina  za 2.000 evra.

Prema ranijim informacijama iz istrage drogu su između ostalog prodavali u kafiću "Galerija" u vlasništvu Drinić, a  po kome je akcija i dobila ime.

Tokom akcije "Galerija" bilo je uhapšeno 10 osumnjičenih i zaplijenjeno oko 28 grama kokaina i 400 grama spida, kao i tablete ekstazija. Oduzeti su oružje, novac i provalnički profesionalni alat. Većina optuženih poznata je od ranije po krivičnim djelima i osuđivana.

PRIGOVORI

Branilac optuženog Mirka Radaka, advokat Jadranko Stupar prigovorio je nalazu vještaka Biljane Vasić - Dakić. On je istakao  da je nalaz nelogičan i kontradiktoran. Branilac optuženog Saše Lipovca, Aleksandar Tomašević istakao je da od njegovog branjenika nije oduzeta kesica koja je vještačena.

- Ta kesica nije oduzeta od njega, niti je u pretresu  nađena. To ćemo pokazati kroz materijalne dokaze - rekao je Tomašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana