Sredio boračku donaciju pa uzeo pola iznosa

S. A.
Sredio boračku donaciju pa uzeo pola iznosa

Brčko - Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv člana Komisije za raspodjelu sredstava od donacija za stambeno zbrinjavanje demobilisanih boraca VRS i njihovih porodica iz Brčkog u 2010. godini Mladena Tuvaljevića (45) zbog sumnje da je primio dar kako bi obezbijedio Lj. M. dobijanje novca iz pomenutih donacija.

Prema optužnici, Tuvaljević je dogovorio s potencijalnim kandidatom Lj. M. da će mu obezbijediti poziciju na konačnoj listi korisnika sredstava donacija, a da on zauzvrat s njim podijeli dobijeni novčani iznos.

U Tužilaštvu Brčko distrikta su rekli da kada je Lj. M. ostvario pravo na pomenutih 9.293 KM, polovinu od tog iznosa dao je Tuvaljeviću kao poklon za učinjenu uslugu.

- Tužilaštvo je utvrdilo postojanje osnovane sumnje da je optuženi počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi - kazali su Tužilaštvu Brko distrikta.

Dodali su da je Tužilaštvo predložilo da se od optuženog oduzme primljeni poklon u iznosu od 4.500 KM.

Optužnica je potvrđena u nadležnom brčanskom sudu, nakon čega će uslijediti postupak izjašnjavanja o krivici.

Prema Krivičnom zakonu Brčko distrikta, za krivično djelo za koje se tereti Tuvaljević zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

U okviru istrage 2014. godine pretresene su prostorije Udruženja veterana Boračke organizacije RS u Brčkom i ispitan je veći broj osumnjičenih, što je rezultovalo ovom optužnicom. Uprkos našim naporima juče nismo uspjeli stupiti u kontakt sa Tuvaljevićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana