Smiljanić tvrdi da nije njegov glas na snimcima

Nebojša Tomašević
Smiljanić tvrdi da nije njegov glas na snimcima

Banjaluka - Branislav Smiljanić (37) Ćelo, koji je optužen za zelenaštvo, pranje novca i iznudu, izjavio je juče u banjalučkom Okružnom sudu da nije njegov glas na snimcima presretnutih telefonskih razgovora koji su preslušani kao dokaz protiv njega.

Smiljanić je ovo kazao samo pet minuta nakon što je član sudskog vijeća Milan Blagojević rekao da je za sve nesporno da se Smiljanićev glas čuo tokom preslušanih razgovora.

Advokati Mirko Dabić i Miroslav Mikeš kazali su da su na nezakonit način pribavljeni snimci telefonskih razgovora koji se Smiljaniću stavljaju na teret.

Svjedok Smiljanićeve odbrane Zlatibor Bojić rekao je da ne zna da je Smiljanić posuđivao novac drugima. Kazao je da zna da je Smiljanić posuđivao novac od njegovog pokojnog kuma Nenada Banovića i to više puta u iznosima od pet do 10.000 evra.

Smiljanić je optužen da se bavio zelenaštvom, iznudama i pranjem novca od 2007. do septembra prošle godine. On je pozajmljivao novac ljudima s kamatom od deset do 20 odsto mjesečno, a kada ne bi vraćali, dužnicima je prijetio i iznuđivao novac.

Prema optužnici, sam Smiljanić je od četiri osobe kojima je pozajmio 21.000 maraka i 91.540 evra samo na ime kamata uzeo 58.000 maraka, 18.370 evra, "audi A6", BMNj 330D. U ovom slučaju osuđeni su Smiljanićevi pomagači Sandro Kaurin i Slavko Todorović. Kaurin je pravosnažno osuđen u Vrhovnom sudu RS na tri godine i četiri mjeseca zatvora i novčanu kaznu od 10.000 maraka zbog više iznuda i zelenaštva. Todorović je osuđen na deset mjeseci zatvora i kaznu od 500 maraka. Sumnja se da su Smiljanić i njegovi saradnici oštetili 100 osoba za oko 400.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana