Službenici RUGIPP-a ponovo oslobođeni krivice

Nebojša Tomašević
Službenici RUGIPP-a ponovo oslobođeni krivice

BANjALUKA – Četvoro optuženih službenika Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIPP), u ponovljenom postupku u banjalučkom Okružnom sudu ponovo su oslobođeni krivice da su raznim zloupotrebama omogućili da imovina Grada Banjaluke pređe u tuđe ruke.

Krivice su oslobođeni pomoćnik direktora RUGIPP-a Aleksandar Deurić, načelnik Odjeljenja za nadzor Dragan Grulović, te službenice za pravne poslove Doris Kremenović i Željka Milinković.

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Pane Gavrić, a Republičko tužilaštvo je na zadnjem ročištu  izmijenilo optužnicu i optuženima stavilo blaži oblik krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Grulović i Milinkovićeva oslobođeni su i optužbi za trgovinu uticajem, odnosno da su se dogovarali o obustavi istrage u predmetu “Varnica”.

Izmijenjenom optužnicom pomenutima je skinut dio koji se odnosi da su krivičnim djelima stekli nezakonitu  imovinsku korist jer predmeti za koje su  optuženi  nisu okončani pa je to nepoznato. Optužbama, kojih su sada oslobođeni, Deuriću, Gruloviću i Kremenovićevoj je na teret stavljeno  da su nezakonito omogućili firmi “Naš dom” da stekne pravo svojine nad zgradom i pomoćnim objektom u banjalučkoj Grčkoj ulici.

Vrijednost tog objekta je  2,18 miliona KM. Gruloviću i Kremenovićevevoj je još  na teret bilo stavljeno da su nezakonito omogućili da firma “Građa” stekne pravo vlasništva nad parcelom od 33.000 kvadrata. Vrijednost tih nekretnina je 5,25 miliona KM. Grulovića i Milinkovićevu optužnica tereti da su se dogovarali o obustavi istrage u predmetu “Varnica Marija” koju je vodilo banjalučko Okružno tužilaštvo.

Milinkovićeva je bila u “dobrim odnosima” sa jednim tužiocem, a Grulović je trebao dogovoriti detalje oko isplate novca da se pomenuti predmet ne proslijedi Republičkom tužilaštvu. Grulović je bio optužen za dva krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i trgovina uticajem, a Deurić za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

Kremenovićeva je bila optužena za pomaganje u zloupotrebi službenog položaaja ili ovlašćenja, a Milinkovićeva za trgovinu uticajem.

Optužena četvorka je u ranijem prvostepenom postupku u oktobru 2020. godine u Okružnom sudu u Banjaluci  oslobođena krivice, ali je Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo presudu  te  predmet vratio na novo suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana