Slučaj Medicinska elktronika: Pravobranilaštvo traži poništavanje poslova

N. T.
Slučaj Medicinska elktronika: Pravobranilaštvo traži poništavanje poslova

Banjaluka - Pravobranilaštvo Republike Srpske uputilo je banjalučkom Okružnom sudu zahtjev za poništenje pravnih poslova proisteklih iz radnji optuženih u slučaju "Medicinska elektronika", čime je RS oštećena za oko 1,1 milion maraka.

Zahtjev je pročitan na nastavku suđenja većinskom vlasniku "ME" Mili Radišiću i još trojici optuženih u ovom sudskom postupku. Predsjednik sudskog vijeća Vesna Stanković-Ćosović rekla je da će na sljedeće ročište sud pozvati predstavnika Pravobranilaštva da obrazloži svoj zahtjev. Istakla je da u zahtjevu Pravobranilaštva nije jasno da li oni traže nadoknadu 1,1 milion maraka ili oduzimanje akcija "ME" od Radišića.

Osim Radišića, optuženi su član UO "ME" i radnik Investiciono-razvojne banke RS Nikica Bajić, bivši direktor "ME" Željko Katalina i nekadašnji šef u IRB RS Dragan Cerovac. Oni se terete da su manipulacijama na tržištu hartija od vrijednosti snizili vrijednost akcija "ME" i tako oštetili budžet RS za oko 1,1 milion maraka. U optužnici je navedeno da su Radišić i ostali po prethodnom dogovoru u više navrata manipulisali akcijama "ME" i stvarali privid trgovanja kako bi snizili vrijednost akcije. Oni su na taj način snizili cijenu sa 0,45 na 0,05 maraka po akciji.

Specijalno tužilaštvo RS juče je uložilo i 13 dodatnih dokaza među kojima i rješenje Investiciono-razvojne banke RS o vođenju disciplinskih postupaka protiv Cerovca i Bajića. Tužilac Goran Glamočanin objasnio je da time dokazuje da su oni kažnjeni zbog manipulacija akcijama na tržištu hartija od vrijednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana