Slučaj Darko Elez: Skoro polovina optuženih odbacila krivicu

SRNA
Slučaj Darko Elez: Skoro polovina optuženih odbacila krivicu

Sarajevo - U Sudu BiH završen je prvi dio ročišta u predmetu protiv "Darka Eleza i drugih", na kojem se 14 od 32 optužena izjasnilo da nisu krivi za više teških krivičnih djela organizovanog kriminala za koja su optuženi.

Krivicu su danas negirali Bojan Cvijan, Sead Robović, Benan Dorić, Marko Krajišnik, Ljubiša Lalović, Edin Ahmetspahić, Muhamed Ramić, Dejan Vukosavljević, Elvis Zlatić, Elvira Kajević, Mehmed Kajević, Nermin Tahirović, Azim Kajević i Admir Ahmetspahić.

Na današnjem ročištu nije se pojavilo sedam optuženih koji su uhapšeni u akciji "Lutka". Darko Elez, Vladimir Pandurević, Vaso Ljubibratić i Branimir Minić nalaze se na izdržavanju zatvorske kazne u Srbiji, dok Davor Elez, Milan Mitić i Milosav Vesković imaju adrese prebivališta u Srbiji.

Današnjem ročištu nije prisustvovao ni Himzo Ćato, koji je na izdržavanju zatvorske kazne u Zenici.

Kadrija Kulić, branilac optuženog Davora Mandića, zatražio je da se ročište za izjašnjenje o krivici njegovog branjenika odgodi na kraće vrijeme, dok im Tužilaštvo BiH ne omogući uvid u dokaze protiv Mandića.

Sud će donijeti odluku da li će prijedlog o izdvajanju postupka u odnosu na ove optužene biti usvojen.

Tužilaštvo BiH podiglo je 28. avgusta prošle godine optužnicu protiv 32 osobe u predmetu "Lutka", koji se odnosi na jednu od najvećih organizovanih kriminalnih grupa u postdejtonskoj BiH.

Optuženi se terete za organizovani kriminal u vezi sa više ubistava i teških ubistava, oružanih pljački banaka i transporta novca u višemilionskim iznosima, pljačke, razbojništva, pranje novca i druga teška krivična djela.

Njima se na teret stavljaju neka od najtežih djela organizovanog kriminala počinjena u proteklih 10 godina na području BiH. /kraj/veb/dad

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana