Slučaj Darko Elez i drugi: Izjašnjenje o krivici Davora Mandića i Himze Ćate

SRNA
Slučaj Darko Elez i drugi: Izjašnjenje o krivici Davora Mandića i Himze Ćate

Sarajevo - U Sudu BiH sutra će u predmetu "Darko Elez i drugi" biti održano ročište za izjašnjavanje o krivici Davora Mandića, kojeg optužnica tereti za pranje novca, i Himze Ćate optuženog za pranje novca u sticaju i razbojništvo.

Sud BiH potvrdio je 4. septembra 2013. godine optužnicu u predmetu "Darko Elez i drugi" protiv 32 osobe, uhapšene u akciji "Lutka", među kojima su Mandić i Ćato.

Ova optužnica odnosi se na jednu od najvećih organizovanih kriminalnih grupa u postdejtonskoj BiH. Optuženi su za neka od najtežih djela organizovanog kriminala počinjena u proteklih 10 godina na području BiH.

Na teret im se stavlja organizovani kriminal u vezi sa više ubistava i teških ubistava, oružanih pljački banaka i transporta novca u višemilionskim iznosima, pljačke, razbojništva, pranje novca i druga teška krivična djela.

Sud je saopštio da su Darko Elez, Bojan Cvijan, Sead Robović, Benan Dorić, Marko Krajišnik, Ljubiša Lalović, Davor Elez, Edin Ahmetspahić, Branimir Minić, Vladimir Pandurević i Muhamed Ramić optuženi za teško ubistvo, dogovor za izvršenje teškog ubistva, te pranje novca u sticaju i razbojništvo.

Vaso Ljubibratić, Himzo Ćato, Dejan Vukosavljević, Elvis Zlatić, Elvira Kajević, Mehmed Kajević, Benjamin Halilović, Dragan Obućina, Anes Kurbegović, Milosav Vesković, Slaviša Bobar, Mladen Mićić optuženi su za pranje novca u sticaju i razbojništvo.

Draganu Jevtoviću i Slobodanki Tošić na teret se stavlja teško ubistvo, Azim Kajević optužen je za dogovor za izvršenje teškog ubistva, a Nermin Tahirović, Admir Ahmetspahić, Vladan Parađina, Dragan Vujičić za teško ubistvo, pranje novca u sticaju i razbojništvo.

Davor Mandić optužen je za pranje novca, a Milan Mitić za teško ubistvo, dogovor za izvršenje teškog ubistva, pranje novca u sticaju i razbojništvo.

Na ročištu 7. februara krivicu su negirala 23 optužena lica, dok se Davor Mandić nije izjasnio jer je njegov advokat Kadrija Kulić zatražio da se ročište za izjašnjenje o krivici njegovog branjenika odgodi na kraće vrijeme dok im Tužilaštvo BiH ne omogući uvid u dokaze koje mu stavljaju na teret.

Optuženi Himzo Ćato, koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Zenici, nije prisustvovao prethodnom ročištu, kao ni sedam optuženih koji se nalaze u Srbiji.

Na izdržavanju zatvorske kazne u Srbiji nalaze se Darko Elez, Vladimir Pandurević, Vaso Ljubibratić i Branimir Minić, dok Davor Elez, Milan Mitić i Milosav Vesković imaju adrese prebivališta u Srbiji, a njihovi advokati po službenoj dužnosti sa njima nemaju nikakve kontakte.

Ročište za izjašnjenje o krivici Mandića i Ćate zakazano je za 13.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana