Serijski lopov vodio sestru u krađu?

Nebojša Tomašević
Serijski lopov vodio sestru u krađu?

BANjALUKA - Poznati serijski lopov Zoran Aleksić (49) i njegova sestra Vesna Aleksić (55) iz Banjaluke optuženi su za krađu 8.920 evra i veće količine zlatnog nakita iz stana u banjalučkoj Kozarskoj ulici.

Optužnicu je podiglo banjalučko Okružno tužilaštvo, a potvrdio Osnovni sud u Mrkonjić Gradu. 

Zorana terete za tešku krađu, a Vesnu za pomaganje u tom krivičnom djelu.

Prema optužnici ovaj tandem je provalu počinio 29. jula prošle godine između 19.30 i 22.30 časova. Njih dvoje su, kako je navedeno, te večeri zajedno došli do zgrade u banjalučkoj Kozarskoj ulici. U optužnici stoji da se Aleksić popeo na prozor stana na prvom spratu te uklonio komarnik i ušao u unutrašnjost. Kako stoji u optužnici u to vrijeme vlasnici stana su bili odsutni, što je prvooptuženi i iskoristio.

- Po ulasku u stan prvooptuženi je u rokovniku, u spavaćoj sobi, pronašao dvije koverte u kojima je bilo 8.920 evra te ih uzeo. Zatim je u ormaru u spavaćoj sobi pronašao smeđi ženski novčanik u kojem su se nalazila dva privjeska, upakovana u plastične kutijice, na kojima se nalaze nazivi Sveti Petar, Sveti Pavle i Sveti Nikola te brojanice, crne, crvene i plave boje, drveni krst (privjesak), zlatni burma i lančić dužine 56 centimetara te prsten sa cirkonima. Novac i stvari je prisvojio i pobjegao - stoji u optužnici.

Još je navedeno da je za to vrijeme Vesna stajala u blizini stana i čuvala stražu da bi prvooptuženog mogla da obavijesti ako naiđu vlasnici ili druge osobe. Njoj je za tu pomoć Zoran kasnije dao 2.150 evra. Ova krađa otkrivena je dan kasnije u policijskoj akciji “Taster”, kada je uhapšen pomenuti tandem. Kako je tada saopšteno iz policije prilikom hapšenja Zorana i Vesne Aleksić pronađeno je i oduzeto 8.200 evra i 1.900 KM za koje se sumnja da potiču iz krađe počinjene 29. jula.

Optuženom Aleksiću se osim pomenute teške krađe optužnicom na teret stavlja da je 15. aprila 2023. godine provalio u stan u ulici Sime Šolaja u Mrkonjić Gradu kada je ostao “kratkih rukava”. Kako je navedeno optuženi je toga dana obio vrata stana te je unutra sve ispremetao, ali kada nije našao ništa vrijedno, pobjegao je.

Kako saznajemo tokom ispitivanja priznao je krađu u Kozarskoj ulici, ali je negirao da je provalio u stan u Mrkonjić Gradu.


DOSIJE

Zoran Aleksić poznat je odranije po krivičnim djelima, uglavnom krađama za šta je osuđivan više puta i to na kazne od nekoliko mjeseci, do godinu i po. Osim u BiH osuđivan je i u Crnoj Gori. U dosijeu ima 15 izrečenih presuda. Na najvišu kaznu od šest godina i dva mjeseca zatvora osuđen je 2013. godine zbog teških krađa. Aleksić u svom dosijeu ima i optužbu da je zajedno sa Sinišom B. počinio 22 krađe u kojima su ukrali razne stvari vrijedne 40.000 KM. Optužena Vesna Aleksić ranije nije osuđivana niti hapšena zbog težih krivičnih djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana