Saslušani zaštićeni svjedoci zločina u Trusini

Agencije
Saslušani zaštićeni svjedoci zločina u Trusini

Sarajevo - Na suđenju za zločine počinjene nad hrvatskim civilima i četiri zarobljena vojnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ u Trusini, zaštićeni svjedok odbrane rekao je da je bio iznenađen hapšenjem Senada Hakalovića prije četiri godine."Nisam očekivao taj scenario", rekao je svjedok kojem je dodijeljen pseudonim O3-3, prenosi Birn.

On je dodao da nije čuo da je Hakalović, koji je pušten iz pritvora prošle godine, nešto loše uradio.

Na pitanje da li je Hakalovića viđao od marta do maja 1993. godine, svjedok je odgovorio da jeste poslije ubistava nekoliko muškaraca na lokaciji Ibrino guvno kod Buturović Polja, koje se nalazi nedaleko od Trusine.

On je rekao su ova ubistva počinili hrvatski vojnici, ali se ne može sjetiti datuma, osim da je to bilo poslije sukoba na tom području.

Svjedok je pojasnio da je Hakalovića viđao na obližnjem brdu Marevac, gdje je išao da kopa rovove.

"Držao je liniju na Marevcu. Kod Senada nisam vidio pušku", rekao je svjedok.

Drugi zaštićeni svjedok, kojem je dodijeljen pseudonim O3-2, takođe je tvrdio da je Hakalovića vidio na Marevcu, nakon što je upala grupa vojnika i počinila ubistva na lokaciji Ibrino guvno.

I ovaj svjedok, koji je kopao rovove na Marevcu, naveo je da je Hakalović bio na položaju.

Suđenje se nastavlja 22. jula saslušanjem novog svjedoka Hakalovićeve odbrane.

Zajedno sa Hakalovićem, bivšim vojnikom 45. brigade, za zločin počinjen u Trusini tokom kojeg je prema navodima optužnice, ubijeno je 18 hrvatskih civila i četiri zarobljena vojnika HVO, sudi se i petorici pripadnika odreda "Zulfikar" – Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana