Sadikoviću tri godine zbog paljenja kamiona

Agencije
Sadikoviću tri godine zbog paljenja kamiona

Sarajevo - Anes Sadiković poznat kao Kralj tekstila osuđen je u Opštinskom sudu u Sarajevu na tri godine i tri mjeseca zatvora jer je 2007. godine naručio paljenje kamiona firme "Urgent", u kojem se prevozila tekstilna roba iz Turske.

U kaznu zatvora biće uračunato vrijeme koje je Sadiković proveo u pritvoru.

Prema presudi, Sadiković je u maju 2007. godine, radi zastrašivanja i realizacije prijetnji, došao u ugostiteljski objekat "Kiborg" i Ramizu Delaliću Ćeli, koji je poslije ubijen, ponudio 20.000 maraka za svaki zapaljeni kamion firme "Urgent", čiji je vlasnik Ismet Hajdarpašić. On je Delaliću predao ceduljicu na kojoj su bili ispisani podaci o vozilima, kao i opis pravca kretanja kamiona.

Istog dana u 21.30 časova, Dino Čehajić, Aldin Hajdarević i još jedna nepoznata osoba pratili su kamion koji se kretao iz pravca Rogatice prema Sarajevu. U kamionu su se nalazili vozač Mirsad Čaušević i pomoćni vozač. Na Lapišnici nadomak Sarajeva kamion je posut benzinom i zapaljen. Izgorjela je roba u vrijednosti od 45.350 maraka.

Čehajić, koji je sklopio sporazum o priznanju krivice i Hajdarević, svjedok pokajnik u ovom slučaju, nakon što su obavili posao, obavijestili su Delalića o zapaljenom kamionu, a on je dalje informaciju o paljevini proslijedio Sadikoviću, koji je ponovo došao u "Kiborg" i donio ranije dogovoreni iznos novca.

Anes Sadiković je privođen prošle godine u okviru akcije "Bos" zbog sumnje da je počinio krivična djela organizovani kriminal, poresku utaju, pranje novca i carinsku prevaru. Sadiković, koji je uspostavio monopol na uvoz kineske robe, sumnjiči se da je carinskim malverzacijama oštetio budžet za oko 300 miliona maraka.

Miroslavljevo jevanđelje ponovo izloženo

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana