Rutešiću ukinuta presuda za šverc droge

Goran Obradović
Rutešiću ukinuta presuda za šverc droge

Sarajevo - Apelaciono vijeće Suda BiH uvažilo je žalbu odbrane i ukinulo prvostepenu presudu kojom je Boris Rutešić iz Trebinja osuđen na pet godina i osam mjeseci zatvora zbog organizovanog kriminala i neovlašćenog prometa droge.

Optuženom Rutešiću će se ponovo suditi pred Apelacionim vijećem koje je ukidanjem presude iz novembra prošle godine odbilo žalbu Tužilaštva koje je tražilo strožu kaznu, dok je odbrana tražila manju ili ukidanje presude.

Rutešić je presudom od 5. novembra prošle godine proglašen krivim i osuđen na pet godina i osam mjeseci zatvora što je od novembra 2009. do maja 2010. postao član grupe koja je organizovana radi neovlašćene međunarodne kupoprodaje, prenosa, prevoza, držanja, posredovanja u daljnoj međunarodnoj prodaji heroina i marihuane iz Crne Gore u BiH, te dalje prema Hrvatskoj.

Grupi su pristupili i Darko Gurović, Vladimir Prodanović, te druge njima poznate osobe iz Crne Gore, BiH i Hrvatske, te su prebacivali drogu.

Tom presudom su od Rutešića oduzeti predmeti koji su upotrijebljeni pri izvršenju djela. Gurović je ranije osuđen na 18 mjeseci zatvora, nakon što je sa Tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice, dok je Prodanović osuđen na dvije godine zatvora, takođe, po sporazumu.

U predmetu je ranije bio optužen i Srđan Rutešić u odnosu na kojeg je postupak obustavljen zbog smrti, s obzirom na to da je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Borisa Rutešića je inače, policija uhapsila u velikoj akciji "Trebišnjica" koja je sprovedena u maju 2010. godine u Trebinju, Bileći, Stocu i Grudama, a u više navrata je i osuđivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana