Rinku Pinčiću šest godina zatvora za zločine nad Srbima

Srna
Rinku Pinčiću šest godina zatvora za zločine nad Srbima

Sarajevo - Apelaciono odjeljenje Suda BiH izreklo je bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Zrinku Pinčiću zatvorsku kaznu od šest godina zbog ratnog zločina nad srpskim civilima na području Konjica.

Sudsko vijeće je 27. decembra otpremilo ovu presudu, kojom se kao neosnovana odbija žalba Tužilaštva BiH, a žalba branioca optuženog uvažava u dijelu koji se odnosi na pravnu kvalifikaciju djela i izrečenu krivičnopravnu sankciju, saopšteno je iz Suda BiH.

Ustavni Sud BiH je, povodom apelacije Pinčića, odlukom od 5. novembra ukinuo drugostepenu presudu Suda BiH od 2. decembra 2009. godine, zbog utvrđene povrede prava apelanta zagarantiranih Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ovom odlukom Sudu BiH je naloženo da po hitnom postupku donese novu presudu u skladu sa Evropskom konvencijom, te da u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke obavijesti Ustavni sud BiH o preduzetim mjerama s ciljem izvršenja navedene odluke.

Optuženom, koji je prvobitno bio osuđen na devet godina zatvora, u izrečenu kaznu biće uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru i na izdržavanju kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana