Rezervnom policajcu ponovo sude za ubistvo

Nebojša Tomašević
Rezervnom policajcu ponovo sude za ubistvo

Banjaluka - Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu banjalučkog Okružnog suda kojom je Nedeljko Janjuš (45) iz Banjaluke bio osuđen na dvije godine zatvora zbog ubistva iz 1992. godine.

- Vijeće je uvažilo žalbu odbrane, a nakon ukidanja presude slučaj je vraćen na novo odlučivanje u banjalučki Okružni sud - kazala je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Janjuša je na dvogodišnju kaznu banjalučki Okružni sud osudio 4. aprila ove godine.

Prema toj presudi, on je 11. juna 1992. godine hicima iz automatske puške usmrtio N. A. u Trnu u Laktašima.

Navodi se da je Janjuš u to vrijeme bio pripadnik rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti Laktaši. On je tog dana uhapsio N. A. zbog sumnje da je krao gorivo iz vojnih kamiona i predao ga nadležnom starješini D. P. Tokom ispitivanja osumnjičeni N. A. nije želio da da izjavu pa je Janjuš počeo da galami na njega i upućuje mu psovke. U jednom trenutku D. P. je otvorio vrata sobe u kojoj je bilo ispitivanje i osumnjičeni N. A. je istrčao. Za njim je krenuo Janjuš noseći automatsku pušku. Dolaskom u ulicu, tad Bratstva i jedinstva u Trnu, Janjuš je rekao mladiću da će pucati ako ne stane. Međutim, N. A. se nije obazirao na njegova upozorenja pa je nastavio da trči, a Janjuš je tad ispalio rafal prema njemu. Hici su N. A. pogodili u stomak i nadlakticu i on je zadobio teške povrede od kojih je preminuo tokom transporta prema Kliničkom centru Banjaluka.

Optužnica protiv Janjuša zbog ovog djela podignuta je tek nakon 23 godine, u novembru 2015. Upravo protek vremena od izvršenja djela bio je jedna od olakšavajućih okolnosti prilikom izricanja presude Janjušu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana