Radnike kažnjavali bez objašnjenja

Nebojša Tomašević
Radnike kažnjavali bez objašnjenja

Sarajevo - Čitanjem iskaza preminulog Zorana Valjana datog u istrazi nastavljeno je suđenje Boži Vučenoviću (54) i još 12 optuženih za organizovani kriminal i radnu eksploataciju na osnovu koje su nezakonito zaradili oko 5,9 miliona maraka.

Valjan je u iskazu, koji je iščitan u Sudu BiH, naveo da je u Azerbejdžan otišao posredstvom Miroslava Vučenovića i da je tamo kažnjavan.

- Prije odlaska niko nije rekao da postoji novčano kažnjavanje. Kontrolor Ivica odbio mi je od dnevnica za neki prekršaj, ali nije mi rečeno koji. Nisam fizički kažnjavan, ali sam čuo da su za kažnjavanje radnika bili zaduženi Saša Lipovac, Rade Ljubičić i Božo Vučenović. Nismo imali doktora u firmi - navodi se u Valjanovom iskazu.

Osim toga, on je ispričao da je radeći u firmi "Serbaz" u Azerbejdžanu zaradio 6.200, ali da mu nije isplaćeno 1.700 dolara.

Osim Bože Vučenovića, u ovom slučaju sudi se Slaviši Kojiću (37), Milanu Vučenoviću (52), Radetu Ljubičiću (42), Nenadu Tatiću (32), Zoranu Dmitroviću (52), Zoranu Kalajdžiću (43), Novaku Ćiriću (31), Nedeljku Vučenoviću (25) i Miroslavu Vučenoviću (52) iz Gradiške te Saši Lipovcu (44) iz Nove Gradiške u Hrvatskoj i Safetu (42) i Rasimu (47) Turanoviću iz Jajca. Njih Tužilaštvo BiH tereti da su od 2007. do 2009. organizovali odlaske 635 građana BiH i Srbije na rad u Azerbejdžan gdje su ih nehumano iskorišćavali. Radnike su držali u nečovječnim uslovima i neadekvatnim smještajnim prostorima bez vode i struje i oduzeli su im pasoše. Nisu im plaćali dogovorene naknade i novčano su ih kažnjavali. Radnici su tjerani da rade prekovremeno bez mogućnosti odbijanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana