Radišić nudio premalo za Medicinsku elektroniku

Nebojša Tomašević
Radišić nudio premalo za Medicinsku elektroniku

Banjaluka - Predstavnici društava za upravljanje investicionim fondovima koji su imali akcije u “Medicinskoj elektronici” Srđan Praštalo i Ljubomir Klincov danas su u banjalučkom Okružnom sudu kazali da je cijena od pet feninga za akciju preduzeća koju je ponudio Mile Radišić bila neprihvatljiva.

Ovo su izjavili u svojstvu svjedoka tužilaštva na suđenju većinskom vlasniku ME Mili Radišiću, šefu Odjeljenja za upravljanje hartijama od vrijednosti Investiciono-razvojne banke RS Draganu Cerovcu, bivšem direktoru ME Željku Katalini i bivšem članu UO ME Nikici Bajiću. Oni se terete da su 2009. godine manipulacijama snizili cijene akcija ovog preduzeća sa 0,45 na 0,05 maraka, kako bi ga kupio Radišić. Navodi se da su na taj način oštetili buyet RS za 1,3 miliona maraka.

Direktor “Aktiva invest” fonda Srđan Praštalo rekao je da je uprava ovog fonda ranije donijela odluku da akcije ME neće prodati ispod cijene od 0,10 maraka. Naglasio je da je knjigovodstvena vrijednost akcija ME u to vrijeme bila nula, ali su smatrali da će moći dobiti više novca u stečajnom postupku nego da prodaju akcije po pet feninga.

Predstavnik “Kristal Invest fonda” Ljubomir Klincov je kazao je da je i za njih cijena od pet feninga po akciji bila preniska.

- Akcije ME bile su nelikvidne, ali očekivali smo da može doći do restrukturisanja preduzeća i povećanja vrijednosti. Iako su cijene padale, nismo mogli da prihvatimo nižu cijenu od 0,10 maraka po akciji - rekao je Klincov.

Kazao je da se ovo društvo nije javljalo na trgovanja akcijama malog obima jer takva trgovina “može biti u funkciji određenih igara”.

Radišić, Cerovac i Katalina u banjalučkom Okružnom sudu bili su oslobođeni krivice, ali je tu presudu u oktobru prošle godine ukinuo Vrhovni sud RS i slučaj vratio na novo suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana