Produžen pritvor Saniju Crljiću

Nebojša Tomašević
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Okružni sud u Banjaluci produžio je  pritvor direktoru preduzeća „Sineks laboratorija“ Saniju Crljiću  koji je osumnjičen za  zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja u okviru istrage protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića.

Crljiću je pritvor produžen za mjesec dana na prijedlog Republičkog tužilaštva koje tražilo da se osumnjičenom ta mjera produži za dva mjeseca. Prema rješenju suda, pritvor osumnjičenom je produžen zbog bojazni da bi  boravkom na slobodi mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i može  trajati do 8. maja.

Crljića terete  da je krivično djelo učinio zajedno i po prethodnom dogovoru sa Branislavom Zeljkovićem.

- Zeljković je  je suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH i Pravilnika o postupku direktnog sporazuma Instituta za javno zdravstvo RS s namjerom izbjegavanja odgovarajućeg postupka javne nabavke, u toku marta 2020. godine, u cilju pribavljanja imovinske koristi pravnom licu „Sineks laboratorija“  Banjaluka dijeljenjem predmeta nabavke na više manjih, sproveo četiri postupka javne nabavke direktnim sporazumom sa navedenim preduzećem  za nabavku hirurških maski ukupne vrijednosti 69.959  maraka - ranije je  saopšteno iz Republičkog tužilaštva.

Navodi se da je odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH i Pravilnika o postupku direktnog sporazuma Instituta, predviđeno da ugovorni organ može sprovesti postupak direktnog sporazuma za nabavku robe, usluga i radova, čija je procijenjena vrijednost jednaka ili manja od 6.000 KM.

Zeljkovića tužilaštvo tereti da je  zajedno sa saučesnicima malverzacijama u postupcima javnih nabavki oštetio Republiku Srpsku za 790.000 KM, nabavljajući nekvalitetnu medicinsku i drugu opremu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana