Priznao ubistvo rođaka, pa pristao na šest godina robije

Nebojša Tomašević
Foto: G.S.

BANjALUKA - Vinko Matić (57) iz Banjaluke priznao je da je ubio rođaka Radomira Matića (77), kojeg je pretukao štapom i sjekirom na smrt, te je pristao da bude osuđen na šest godina zatvora.

Optuženi je sa Okružnim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice u kome je predviđena pomenuta kazna. 

Vijeće kojim je predsjedavao sudija Dragan Uletilović prihvatilo je sporazum, a presuda će biti izrečena i objavljena u ponedjeljak 15. jula.

Matić se u sporazumu obavezao na plaćanje troškova krivičnog postupka. Predviđeno je da oštećeni, odnosno rodbina ubijenog, nadoknadu štete ostvaruju u parničnom postupku.

Tužilac Tanja Mrđa rekla je da je prilikom određivanja visine kazne u sporazumu tužilaštvu cijenilo olakšavajuće okolnosti.

- Optuženi je priznao krivicu i pokajao se za ono što je uradio, a do sada nije osuđivan. Takođe u vidu smo imali i njegovo loše zdravstveno stanje jer ima psihičkih problema zbog kojih se i liječio - rekla je između ostalog Mrđa.

Dodala je da je kao otežavajuće u ovom slučaju bilo protivljenje rodbine ubijenog bilo kakvom sporazumnom priznanju, ali smatra da će se dogovorenom kaznom postići svrha kažnjavanja.

Vinkov advokat Boban Savić istakao je da je njegov klijent odmah po izvršenju krivičnog djela  priznao ono što je uradio.

- Pozvao je policiju i rekao šta je uradio, a takođe je prilikom prvog ispitivanja priznao ono što mu se stavlja na terete. Nikada nije bježao od odgovornosti - rekao je advokat Savić.

Optuženi Matić rekao je da mu je žao zbog onoga što se desilo i da se ne osjeća krivim, ali ovako mora da bude.

Sudija Uletilović ga je potom upitao da li smatra da je kriv ili ne, jer je već priznao krivicu te dodao da se postupak uvijek može vratiti na suđenje. Optuženi je tada ponovio da  da priznaje krivicu.

Prema optužnici  Vinko Matića rođaka Radomira je usmrtio 19. aprila 2023.  godine u zaseoku Jelići u Donjim Golešima u šumi Osoje koja je u vlasništvu njegove porodice. Kako je navedeno, Vinko je nakon kraće svađe Radomira napao i udario štapom koji je oteo od njega, a zatim ga udario i sjekirom koju je nosio da ogradi parcelu. 

U optužnici stoji da je Vinko rođaka Radomira prvo štapom udario u predjelu trupa i gornjih i donjih ekstremiteta, a potom ga je “ušicom” kao i oštricom sjekire udario u predjelu trupa i gornjih i donjih ekstremiteta, šaka i podlaktica. 

Vinko je nakon toga pozvao policiju i rekao šta je uradio, a  Radomir je preminuo od povreda do dolaska patrole na lice mjesta. 

Prema pričama mještana Goleša, Vinko se u selo vratio na očevinu i često je dolazio u sukobe sa komšijama, a navodno je imao i psihičkih problema, te je bio sklon i alkoholu.

Oni su ispričali da je ubijeni Radomir bio njegov rođak sa očeve strane i da su njih dvojica i ranije imali sukobe oko imovine.

PRITVOR

Tužilac Tanja Mrđa predložila je da nakon objave presude vijeće optuženom Vinku Matiću produži pritvor.

Tome se protivio branilac, advokat Boban Savić koji je istakao da smatra  da u ovom momentu za to nema zakonskih osnova i predložio je izricanje mjera zabrane.

- Svi dokazi su već izvedeni, a  optuženi je i priznao tako da nema bojazni od uticaja na dokaze i svjedoke. Takođe nije došlo do uznemirenja javnosti,  a optuženi nije do sada pokazao sklonost bjekstvu -  rekao je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana