Prevarantu zatvor i 50.000 KM kazne

Nebojša Tomašević
Prevarantu zatvor i 50.000 KM kazne

Banjaluka - Gojo Gajić iz Banjaluke osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu 50.000 KM, jer je bio član kriminalne grupe koja je napravila milionske prevare u Republici Srpskoj.

Presudom je obavezan da novčanu kaznu izmiri u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude. Ukoliko to ne plati, moraće ići u zatvor, tako što će za svakih 100 KM dobiti dan zatvora.

Gajić je osuđen, jer je učestvovao u organizovanoj prevari "Telekoma Srpske" za 98.000 maraka. U presudi se navodi da je on bio član zločinačke organizacije na čijem je čelu bio bivši bankar Milutin Gajić, koji se već nalazi na izdržavanju sedmogodišnje zatvorske kazne. Ovoj grupi pripadali su još i Zdravko Oroz iz Austrije i Žarko Panić iz Srbije, koji su takođe osuđeni, te K. S. za kojim se još traga. Osim prevare "Telekoma" Gajićeva grupa, sa računa RUGIP-a uspjela je da na prevaru skine 4,3 miliona maraka, ali su odmah i otkriveni pa nisu uspjeli da pokupe novac. "Akciju" ove milionske prevare je u dogovoru sa ostalima izveo Oroz 22. februara 2008. On je tada došao u banjalučku Unikredit banku i lažno se predstavio kao revizor britanske firme "Dilojt" te s računa RUGIP-a prebacio 4,3 miliona maraka na račun Panića u sarajevskoj ABS banci. Za to je iskoristio šifru koju je ukrao i zloupotrijebio od radnice banke Zore G. Međutim, prevara je razotkrivena, jer banka nije imala dovoljno novca za tu transakciju. Uloga Goje Gajića bila je da falsifikuje platne naloge. Osuđen je zbog krivičnih djela organizovani kriminal, prevare i falsifikovanje isprava.

Osumnjičeni Gajić bio je dugo u bjekstvu, a kako je "Glas Srpske" ranije ekskluzivno pisao, on je uhapšen poslije gotovo deset godina skrivanja od pravosudnih organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana