Presuda Soldatu, Đuriću i Babiću krajem marta

Agencije
Presuda Soldatu, Đuriću i Babiću krajem marta

Sarajevo - Odbrana nekadašnjeg policajca Zorana Babića, optuženog za ratne zločine u selu Čarakovo u opštini Prijedor, zatražila je danas u završnoj riječi pred Sudom BiH da optuženi zbog nedostatka dokaza bude oslobođen.

Branilac Slavica Bajić rekla je da je optužnica Tužilaštva BiH neodređena u odnosu na Babića i da Sud može donijeti samo oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza.

Ona je navela da je Tužilaštvo BiH samo dokazalo da je Babić bio pripadnik Interventnog voda, ali ne i da je ta jedinica 23. jula 1992. bio u Čarakovu, niti da je optuženi počinio krivično djelo.

"Tog dana nema dejstva Interventnog voda u Čarakovu, a tvrdnja da se Babić odvojio od svojih kolega i došao tu, nije dokazana. To je samo paušalan navod. Ovako postavljena optužnica je neodređena, a teze Tužilaštva su u domenu pretpostavki", navela je Bajićeva.

Ona je rekla da je u drugim predmetima utvrđeno da je napad na Čarakovo izvršila vojska, te da nijedan svjedok tokom suđenja nije rekao da je u selu vidio policajca, prenosi Birn.

Analizirajući iskaze svjedoka, Bajićeva je rekla da je samo Sead Sušić rekao da je vidio Babića u selu i da je on izvršio strijeljanje.

"Izjava ovog svjedoka je kontradiktorna sa izjavama drugih svjedoka u veoma bitnim činjenicama", navela je Bajićeva.

Prema njenim riječima, tužilaštvo nije dokazalo da je u Čarakovu počinjen zločin protiv čovječnosti, te da su vojne akcije koje su se dešavale u tom periodu bile usmjerene na sprečavanje napada na Prijedor.

Ona je dodala da se djelo iz optužnice ne može kvalifikovati prema Krivičnom zakonu iz 2003. godine, jer je to djelo počinjeno u vrijeme važenja drugog zakona.

Babić je rekao da od početka suđenja tvrdi da nije počinio ovo krivično djelo.

"Bez obzira koju ćete odluku donijeti, znam da mi je savjest čista", rekao je Babić.

Babić i Velemir Đurić optuženi su da su 23. jula 1992. godine, zajedno s drugim licima, po naređenju Dragomira Soldata, u selu Čarakovo izveli iz kuća muškarce i odveli ih ispred mjesne džamije, gdje su ih strijeljali.

Prema optužnici, Soldat je bio vojni policajac 43. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske, Đurić pripadnik jedinice - Centar za obavještavanje, a Babić pripadnik Prvog interventnog voda prijedorske policije.

Odbrane Soldata i Đurića su ranije u završnoj riječi zatražile oslobađajuću presudu, dok je Tužilaštvo tražilo da se optuženi proglase krivima i osude po zakonu.

Sud BiH je zakazao izricanje presude za 27. mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana