Presuda Mirku Stojiću danas

Nebojša Tomašević
Presuda Mirku Stojiću danas

Banjaluka - Bivši sekretar i šef Kabineta predsjednika Republike Srpske pokojnog Milana Jelića Mirko Stojić (40) počinio je zloupotrebu službenog položaja s namjerom da sebi i drugima pribavi korist i tražim da bude osuđen u skladu sa zakonom.

Rekla je ovo juče specijalni tužilac RS Svjetlanka Bjelić u Vrhovnom sudu u završnoj riječi na ponovljenom suđenju koje je održano poslije ukidanja prvostepene presude kojom je Stojić bio osuđen na pet godina zatvora.

Stojićev advokat Dragan Radović zatražio je oslobađajuću presudu jer smatra da Tužilaštvo nije dokazalo da je njegov branjenik počinio krivično djelo za koje ga tereti.

Predsjednik Sudskog vijeća Daniela Milovanović objavljivanje presude zakazala je za danas.

Vrhovni sud RS ukinuo je u maju ove godine presudu Okružnog suda kojom je Stojić osuđen na pet godina zatvora zbog više zloupotreba službenog položaja. Navedeno je da je presuda ukinuta jer prvostepeni sud nije tačno utvrdio postojanje namjere za protivpravno pribavljanje imovinske koristi, niti da je oštećen budžet RS.

Stojić se tereti da je sa preduzećem "Braća Mićić" iz Modriče zaključio tri fiktivna ugovora o obavljanju raznih vrsta usluga prilikom rekonstrukcije i adaptacije Palate predsjednika RS i tako budžet RS oštetio za više od 100.000 maraka.

Navodi se da je sam sebi mimo propisa utvrdio pravo na novčanu naknadu na ime obavljanja dodatnih poslova iz nadležnosti generalnog sekretara i šefa Kabineta predsjednika RS u mjesečnom iznosu od 1.500 maraka. Prvostepenom presudom Stojiću je oduzeta imovinska korist od 35.000 maraka. Prvostepeni sud je donio rješenje kojom je Stojiću blokirano raspolaganje imovinom vrijednom više od 460.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana