Presuda: Babica i ginekolog nisu krivi za nesavjesno liječenje zbog pada bebe na pod

Nebojša Tomašević
Presuda: Babica i ginekolog nisu krivi za nesavjesno liječenje zbog pada bebe na pod

FOČA – Babica Biljana Kulić i specijalista ginekologije i akušerstva Vladimir Čančar u Osnovnom sudu u Foči oslobođeni su optužbi za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći novorođenčetu J.V. iz Trebinja koje je nakon poroda palo na pod u Univerzitetskoj bolnici u Foči, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Presudu je izrekla sudija Naida Hubjer koja je obrazlažući presudu između ostalog navela da u optužnici  nije konkretno navedeno koje su mjere i radnje optuženi propustili da učine.

Portparol Okružnog tužilaštva u Trebinju Srđan Vukanović najavio je žalbu na presudu.

- Kada dobijemo pismeni otpravak presude žalićemo se -  rekao je Vukanović.

Prema optužnici Kulićeva i Čančar su 19. avgusta 2022. godine u 8.20 časova obavili porod Jovane Vesić poslije kojeg je njena tek rođena djevojčica J.V. pala na pod te je zadobila povrede glave, odnosno obostranu frakturu lobanje i hematom.  Bebi je ukazana  pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje  pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. 

- Povrede su bile takve da su život novorođenčeta dovele u stvarnu, odnosno realnu opasnost koja se ogledala u ugrožavanju funkcije vitalnih moždanih centara, odnosno funkcije centra za disanje, cirkulaciju i  rada srca zbog čega ove povrede svaka za sebe i u zbirnom djelovanju imaju obilježja kvalifikovane teške tjelesne povrede opasne po život i značajno pogoršano zdravstveno stanje, zbog kojih povreda je novorođenče prevezeno u UKC Sarajevo na dalje liječenje-navodi se u optužnici.

Beba je u Sarajevu hitno operisana i uspješno se oporavila.

Prema optužnici Kulićeva kao zdravstveni radnik, a Čančar kao ljekar nisu se pridržavali pravila zdravstvene odnosno ljekarske struke pri pružanju medicinske pomoći čime su prouzrokovali znatno pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta, usljed čega je nastupila teška tjelesna povreda J.V. Čančaru je na teret stavljeno da je, nakon pada bebe, propustio da o tome obavijesti roditelje. Potom je, kako se navodi, propustio da preduzme sve mjere i radnje u cilju blagovremenog ukazivanja medicinske pomoći novorođenčetu.

Prijavu protiv medicinskog osoblja policiji i Tužilaštvu je podnio otac povrijeđene bebe Danijel Vesić koji je ranije ispričao da su mu ljekari prećutali pad bebe. 

Ranija osuda

Vladimir Čančar je zbog ovog slučaja u banjalučkom Okružnom sudu osuđen na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM zbog primanja 400 maraka mita od oca bebe Danijela Vesića. Zajedno s njim osuđena je medicinska sestra Gordana Sokolović na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora, ukoliko u naredne tri godine ne počini novo krivično djelo.

Otac bebe Danijel Vesić osuđen je na novčanu kaznu od 5.000 KM zbog davanja mita Čančaru i Sokolovićevoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana