Predmet Goran Sarić: Saslušan prvi svjedok

SRNA
Predmet Goran Sarić: Saslušan prvi svjedok

Sarajevo - Na suđenju nekadašnjem komandantu Specijalne brigade policije Republike Srpske Goranu Sariću prvi svjedok Tužilaštva BiH Mladenko Borovčanin rekao je da je saznao da je dio Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića u julu 1995. godine angažovan u Srebrenici, ali da ne zna na kojim poslovima.

Borovčanin, nekadašnji pomoćnik za operativne poslove komandanta Specijalne brigade policije Republike Srpske, rekao je da je u junu i julu 1995. godine sa četiri jedinice bio na sarajevskom ratištu.

"U to vrijeme, komandant Specijalne brigade policije bio je Goran Sarić, a komanda nam je bila u Janji. U junu i julu 1995. godine naša četiri odreda su bila na području oko Sarajeva – to su jedinice iz Šekovića, Foče, Ilidže i Jahorine. Ja sam sa dva odreda bio u Srednjem, a Sarić je bio u Semizovcu ili Vogošći", pojasnio je Borovčanin.

Prema riječima svjedoka, u jednom momentu je došla naredba da se dio odreda iz Šekovića šalje nazad u bazu.

Borovčanin je posvjedočio da je tek naknadno saznao da je dio tog odreda zatim bio na zadacima u Srebrenici, prenosi BIRN.

"Što se tiče Srebrenice, ja to područje očima nisam vidio. Sve što vam mogu reći jesu moja saznanja iz medija i iz razgovora s kolegama. Saznao sam da je dio odreda 'Šekovići' angažovan, ali šta, kako i gdje, to stvarno ne znam", rekao je Borovčanin.

Goran Sarić je u odvojenom postupku prvostepenom presudom osuđen na 14 godina zatvora za zločine počinjene u Sarajevu, a suđenje za zločin počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici počeo je danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana