Pravosnažno oslobođen optužbe za izazivanje nesreće

Nebojša Tomašević
Pravosnažno oslobođen optužbe za izazivanje nesreće

Banjaluka - Miloš Mladenović (27) iz Dervente je u Vrhovnom sudu Republike Srpske pravosnažno oslobođen optužbe da je izazvao saobraćajnu nesreću u Prnjavoru, u kojoj je poginuo Darko Ivanović (25) iz tog grada.

Vrhovni sud je ovu presudu izrekao nakon što je odbio žalbu tužilaštva i potvrdio oslobađajuću presudu Okružnog suda u Banjaluci koja je izrečena u novembru prošle godine zbog nedostatka dokaza.

Mladenović se teretio da je 6. decembra 2009. godine vozeći "mercedes" pijan, nedozvoljenom brzinom od 110 kilometara na čas, na raskrsnici ulice Svetog Save u Prnjavoru i magistralnog puta Derventa - Klašnice udario u "pasat", za čijim volanom se nalazio Ivanović. Od siline udara "pasat" se prevrnuo na krov, a Ivanović je poginuo. Mladenović je u vrijeme nesreće imao 2,76 promila alkohola, a Ivanović 1,29 promila alkohola u krvi.

Prema obrazloženju Vrhovnog suda, nesporno je da je Mladenović vozio pod uticajem alkohola i nedozvoljenom brzinom, ali njegove radnje nisu prouzrokovale nesreću.

- Propust oštećenog, koji se sa sporednog puta uključivao na glavni, je u direktnoj vezi s nastankom ove nesreće. On je bez zaustavljanja i propuštanja vozila koje se kretalo tim putem stupio na kolovoz, iako je bio obavezan da zaustavi vozilo - navedeno je u obrazloženju presude Vrhovnog suda RS.

Mladenovićev advokat Jevto Janković je kazao da je pravda konačno zadovoljena.

- Svi koji su učestvovali u ovom postupku pravilno i pozitivno su cijenili odredbe krivičnog prava. Vrhovni sud je pravilno ocijenio da treba odbiti žalbu tužioca, iako moj branjenik nije uzrokovao nesreću već drugi vozač - rekao je Jevto Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana