Potvrđena oslobađajuća presuda Marini Andrejić

Agencije
Potvrđena oslobađajuća presuda Marini Andrejić

Beograd - Vrhovni kasacioni sud u Srbiji odbio je kao neosnovan zahtjev Republičkog javnog tužilaštva za zaštitu zakonitosti povodom pravosnažne presude kojom je Marina Andrejić /43/ oslobođena optužbi za ubistvo sina Đorđa /13/ u julu 2010. godine.

Tom odlukom je potvrđena oslobađajuću presudu koju je Andrejićevoj izrekao Apelacioni sud u Beogradu, nakon održanog glavnog pretresa.

Andrejićeva je prethodno u Višem sudu u Požarevcu proglašena krivom i osuđena na 20 godina zatvora.

Vrhovni kasacioni sud je u obrazloženju presude naveo da nema sumnje da je Apelacioni sud na pretresu izveo sve dokaze koji su u toku postupka prikupljeni, da ih je sve procijenio i da je u obrazloženju presude jasno iznio zbog čega smatra da postoji sumnja u istinitost priznanja Andrejićeve.

Sud je potvrdio dio pravosnažne presude kojom se konstatuje da nije dokazano da je Andrejićeva na način opisan u optužnici i izreci prvostepene presude ubila sina, kao i da je drugostepeni sud sa jednakom pažnjom ispitao i utvrdio, kako činjenice koje terete okrivljenu, tako i one koje joj idu u korist.

Andrejićeva je bila uhapšena 25. jula 2010. godine, tri dana od nestanka njenog sina Đorđa.

Apelacioni sud su je poslije osuđujućih prvostepenih presuda oslobodio optužbi za ubistvo 3. jula 2012. godine.

Đorđe je nestao 22. jula 2010. godine kada je sa majkom otišao na njivu van sela. Njegova majka kući se vratila dva dana kasnije, ali bez sina, nakon čega je uhapšena.

Lovci su četiri mjeseca kasnije pronašli lobanju za koju je DNK analizom Biološkog fakulteta iz Beograda utvrđeno da je pripadala nestalom dječaku.

Optužnica "koja je pala u vodu" odlukom Apelacionog suda, teretila je Andrejićevu da je sina ubila kada ga je, iznervirana njegovim odbijanjem da postupi po njenom nalogu i ode u selo po pomoć, drvenom drškom motike udarila u potiljak i vrat.

Andrejićeva je tokom suđenja tvrdila da nije ubila dete i da joj je iskaz u policiji 27. jula 2010. u kom je priznala ubistvo iznuđen poslije tri dana torture i maltretiranja "da prizna jer je tako za nju bolje".

Ona je poslije pravosnažne oslobađajuće presude Apelacionog suda od države zimus zatražila odštetu od oko 140.000 evra zbog neosnovanog boravka u pritvoru govoto dvije godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana