Poreskom inspektoru za primanje mita 30 mjeseci zatvora

Nebojša Tomašević
Poreskom inspektoru za primanje mita 30 mjeseci zatvora

Banjaluka - Suspendovani inspektor Poreske uprave RS Željko Orelj iz Banjaluke osuđen je na dvije godine i šest mjeseci zatvora u banjalučkom Okružnom sudu zbog primanja mita.

Izrečena mu je i novčana kazna od 5.000 maraka i mjera zabrane rada u inspekcijskim organima u narednih pet godina i to zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo.

Presudu je izrekla sudija Olga Pantić, koja je istakla da je Orelj dužan da novčanu kaznu isplati u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti presude. Prema presudi, ako novčanu kaznu ne plati na vrijeme, ona će se pretvoriti u zatvorsku, tako što će se za svakih 100 maraka računati dan zatvora.

U zatvorsku kaznu Orelju je uračunat mjesec koji je proveo u pritvoru, dok mu se u mjeru petogodišnje zabrane obavljanja posla inspektora neće računati vrijeme provedeno u zatvoru.

Prema navodima u presudi, Orelj je od 12. do 30. maja, kao službeno lice, prilikom poreske kontrole u privrednom društvu "Topdom BiH" iz Banjaluke od predsjednika Upravnog odbora ovog preduzeća Mirka Vujinovića u više navrata zahtijevao i primio mito od 20.000 maraka. On je Vujinoviću tvrdio da postoje određene nepravilnosti u obračunima poreskih obaveza za kontrolisani period koje neće navesti u zapisniku o izvršenoj kontroli, ukoliko dobije traženi novac. Govorio mu je da bi preduzeće moglo da dobije veliku kaznu ako uradi sve po zakonu i ne "ispegla" nepravilnosti.

Obrazlažući presudu sudija Olga Pantić je navela da je sud prilikom odmjeravanja kazne za Orelja kao olakšavajuće okolnosti uzeo što je neosuđivan, otac dvoje djece i korektno vladanje. Istakla je da otežavajućih okolnosti sud nije pronašao, ali je cijenio da je djelo počinio s direktnim umišljajem da sebi pribavi korist.

Orelj je uhapšen 30. maja ove godine na parkingu banjalučke picerije "San Remo" prilikom preuzimanja mita. Prije toga dogovorio se sa Vujinovićem da se sastanu na parkingu picerije da bi uzeo novac. Vujinović je sve to prijavio policiji, pa je postao policijski informator i Orelja su pratili policijski i inspektori Specijalnog tužilaštva RS. Uhapsili su ga nakon što je uzeo mito.

Rad

Željko Orelj je u Poreskoj upravi RS radio kao inspektor kontrole preduzeća sa višemilionskim prihodima na području RS.

Obavljao je i poslove zamjenika direktor Poreske uprave RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana