Policijski komesar dilovao marihuanu

Goran Obradović
Policijski komesar dilovao marihuanu

Sarajevo - Saslušanjem svjedoka Nedžada Kurtovića (38) iz Bihaća u Sudu BiH je počelo suđenje suspendovanom komesaru MUP-a Unsko-sanskog kantona Rami Brkiću i ostalim članovima njegove kriminalne grupe.

Optužnicom se terete za organizovani kriminal, trgovinu drogom, zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, primanje i davanje dara i druga krivična djela.

Kurtović je posvjedočio da Brkića poznaje odranije i da je s njim učestvovao u hapšenju Dragana Supića. Kada ga je tužilac Oleg Čavka upitao kako je mogao uhapsiti nekoga kad nije policajac, Kurtović je naveo da mu je to naredio Brkić.  

- Supić i neka ekipa tražili su Dinu Ljubijankića u Bihaću da mu prodaju kilogram heroina. Ljubijankić je htio da drogu otme od njih. Prijavio sam ih Brkiću, koji je tada bio načelnik MUP-a. Svi su bili uhapšeni, osim nekog Delića za koga je Brkić rekao da ga puste - rekao je Kurtović.

Svjedok je naveo da je poslije toga ponekad pozajmljivao Brkiću pare jer su mu trebale za vraćanje kredita i da mu je on ponudio da uđe s njim u posao sa drogom.

- Rekao  mi je da "rade neki posao" i da se uključim. Shvatio sam ubrzo da je u pitanju posao sa drogom i bilo mi je čudno što mi to nudi policijski komesar. Dao mi je broj telefona Zijada Muratovića i rekao da mu se javim, što sam i uradio - izjavio je svjedok.

On je dodao da je drugooptuženog Senada Šabića poznavao, ali da u to vrijeme nije bio u gradu jer su ga pretukla četvorica policajaca i da je platio 15.000 KM Brkiću da ih suspenduje.

- Šabić je posjedovao u Hrvatskoj "fabriku" marihuane, koju smo kasnije prebacili u moju kuću i tu smo je proizvodili dok moja majka nije primijetila, a kada sam joj rekao da Brkić sve zna, ona je otišla kod njega i rekla da će sve prijaviti u OSCE. Brkić se tada izgalamio na mene i opremu smo premjestili na jednu farmu pilića. Tu smo proizveli ukupno oko 100 kilograma marihuane za tržište - dodao je Kurtović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana