Policajcima po pet godina robije

Nebojša Tomašević
Policajcima po pet godina robije

Livno - Policajci Marinko Barbić i Ivan Barić osuđeni su ponovo na po pet godina zatvora u Opštinskom sudu u Livnu zbog toga što su omogućili bijeg Oliveru Knezoviću, koji je bio uhapšen zbog ubistva.

Barbić i Barić su osuđeni u petak nakon ponovljenog suđenja nakon što je Kantonalni sud u Livnu ukinuo prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni za ovo djelo.

Prema navodima u presudi, Barbić i Barić su 6. oktobra 2009. godine u prostorijama Sudske policije u Širokom Brijegu omogućili bjekstvo Knezoviću koji je bio uhapšen zbog sumnje da je počinio ubistvo navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića. Knezović je pobjegao oko ponoći dan nakon što se predao policiji. Knezović je u policiji tada navodno priznao da je ubio Puljića iz vatrenog oružja, ali je nakon nekoliko časova od priznanja uz pomoć Barića i Barbića pobjegao. Oni su u Opštinskom sudu u Livnu u aprilu prošle godine bili osuđeni na po pet godina zatvora. Na ovu presudu žalbu su uložili njihovi advokati koji su tražili oslobađanje. Kantonali sud u Livnu je uvažio njihovu žalbu te ukinuo prvostepenu presudu i slučaj vratio Opštinskom sudu na novo suđenje.

Knezović još nije osuđen za ubistvo Puljića. U januaru Kantonalni sud u Širokom Brijegu donio je odluku da se ovaj slučaj ustupi pravosuđu Hrvatske, jer se Knezović tamo skriva. Knezović je optužen za pokušaj ubistva još šest osoba uoči utakmice između fudbalskih klubova Široki Brijeg i Sarajevo, u Širokom Brijegu 2009. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana