Policajci priznali krivicu za uzimanje i davanje mita!

Nebojša Tomašević
Policajci priznali krivicu za uzimanje i davanje mita!

BANjALUKA - Policajci Jovan Zorić (33) i Nenad Šainović (47) iz Dervente optuženi za primanje mita priznali su krivicu i pristali na novčane i zatvorske kazne od po godinu zatvora.

Krivicu su priznali i oni koji su im davali novac - Petar Stanić (34), Nenad Stanić (36), Savo Marić (49), Mladen Akrap (23)  i Savo Stjepanović (76) sa područja Dervente. Oni su pristali da budu osuđeni na novčane kazne. Svi pomenuti su sa Republičkim tužilaštvom zaključili sporazume o priznanju krivice koji su predstavljeni juče u banjalučkom Okružnom sudu.

Osim zatvora, Zoriću je u sporazumu predviđena nočana kazna od 30.000, a Šainoviću od 20.000 KM. Obojici je predviđena i petogodišnja zabrana obavljanja poslova poziva djelatnosti i dužnosti i oduzimanje imovinske koristi.

Sudsko vijeće kojim je predsjedavala sudija Zorica Baroš zbog obimnosti dokaza juče nije odlučilo o sporazumima. Ročište za razmatranje priznanja odgođeno je za petak kada će sud donijeti odluku da li ih prihvata ili ne.

Jedini optuženi u ovom postupku koji nije priznao krivicu je policajac Ivan Zeba (44) iz Dervente i u odnosu na njega postupak je razdvojen i suđenje će mu biti nastavljeno u septembru.

Protiv pomenutih policajaca i Dervenćana koji su bespravno sjekli i prevozili drva, optužnicu je podiglo Republičko  tužilaštvo.

Policajce terete da su tokom saobraćajnih i kontrola na sprečavanju bespravne sječe šume i transporta drveta od vozača i šumokradica uzimali mito kako im ne bi pisali kazne.

Petoricu pomenutih Dervenćana terete da su policajcima davali novac kako bi nesmetano mogli da prevoze ukradeno drvo. Optužnica policajce  Zebu i Zorić tereti da su zajedno u pet navrata tokom  kontrola u saobraćaju od vozača uzeli oko 170 KM kako im ne bi pisali kazne.

Prema optužnici oni su tako od vozača M. M. uzeli 20 KM kako ga ne bi kaznili za počinjeni prekršaj. Kao se navodi, on im je davao 30, ali mu je Zeba rekao, "dosta je i cvaja". Terete ih da su od drugog vozača uzeli deset KM za isti prekršaj, a  od taksiste A. K. 20 evra kako ga ne bi kaznili za neposjedovanje licence prevoznika.

Dalje se navodi da su od vozača koji je vozio bez dozvole, uzeli 50 evra da ga ne kazne, a od jednog Dervenćanina 100 KM da ga ne bi kaznili i obavijestili šumara o bespravno posječenim drvima koja su uočili kod njegove kuće.

Zebu terete da je sam u dva navrata uzeo 100 KM od šumokradica koje je zauzvrat obavještavao o policijskim kontrolama kako bi ih oni izbjegli. Zoriću se na teret stavlja da je od jedne osobe koja se bavi krađom šume uzeo 80 KM nakon što ga je obavještavao o kontrolama policije.

Šainovića terete da je od početka 2023. pa do oktobra te godine obavještavao šumokradice o policijskim kontrolama i od njih zauzvrat  uzimao od 20 i 50 KM za usluge.

Petorku optuženih za davanje mita terete da su policajcima Zebi, Zoriću i Šainoviću nakon telefonskih dogovora  davali između 20 i 50 KM kako bi ih oni pustili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana