Policajci i šumokradice negirali krivicu

Nebojša Tomašević
Policajci i šumokradice negirali krivicu

BANjALUKA - Trojica policajaca iz Dervente i pet njihovih sugrađana u banjalučkom Okružnom sudu negirali su krivicu za primanje i davanje mita, a kako saznajemo neki od njih pokušaće sa tužilaštvom da se dogovore o sporazumnom priznanju krivice.

Krivicu za primanje mita su negirali policajci Ivan Zeba (44), Jovan Zorić (33) i Nenad Šainović (47) koje terete da su od vozača uzimali novac u zamjenu za opraštanje prekršaja. Da nisu krivi za davanje mita izjavili su Petar Stanić (34), Nenad Stanić (36), Savo Marić (49), Mladen Akrap (23) i Savo Stjepanović (36) koje terete da su policajcima davali novac da bi im “oprostili” prekršaje za bespravnu sječu šume i prevoz drveta.

Policajce Zebu i Zorića terete da su u pet navrata tokom zajedničkih kontrola u saobraćaju od vozača uzeli oko 170 KM da im ne bi pisali kazne. Zebu terete da je u dva navrata sam u vrijeme kontrole saobraćaja na sprečavanju bespravne sječe šume i transporta drveta uzeo 100 KM od šumokradica koje je obavještavao o policijskim kontrolama da bi ih izbjegli. Zoriću se na teret stavlja da je od jedne osobe koja se bavi krađom šume uzeo 80 KM nakon što ga je obavještavao o kontrolama policije. Šainovića terete da je od početka 2023. pa do oktobra te godine obavještavao šumokradice o policijskim kontrolama i od njih zauzvrat uzimao od 20 i 50 KM za svoje usluge.

Ostalu petorku optuženih terete da su policajcima Zebi, Zoriću i Šainoviću davali novac da bi ih oni pustili i ne bi kontrolisali kamione kojima su prevozili bespravno posječenu šumu.

Optužnicu protiv pomenute osmorke podiglo je Republičko javno tužilaštvo, a potvrdio Okružni sud u Banjaluci. Tužilaštvo je uz optužnicu predložilo da od optuženih policajaca bude oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelom, kao i da njima bude izrečena mjera bezbjednosti zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti.

Ranije su četiri osobe sa područja Derventa osuđene u banjalučkom Okružnom sudu na novčane kazne zbog davanja mita policajcima Zoriću i Zebi. Na kazne od po 1.500 KM osuđeni su Miloš Martić, Danijel Živanić i Adem Kurjaković, dok je Vladimir Đuričić dobio 2.000 KM kazne.

Kazne

Ukoliko bude dokazana krivica optužene čeka višegodišnja kazna zatvora. Krivični zakonik Republike Srpske za davanje mita predviđa kazne od pola do pet godina zatvora. Zakon za krivično djelo primanje mita, koje je stavljeno na teret policajcima, predviđa kazne od dvije do deset godina zatvora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana