Počelo suđenje Goranu Sariću

Agencije
Počelo suđenje Goranu Sariću

Sarajevo - Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i odbrane u Sudu BiH danas je počelo suđenje nekadašnjem komandantu Specijalne brigade policije Republike Srpske Goranu Sariću, optuženom za ratni zločin 1995. godine u Srebrenici.

Branilac Aleksandar Lazarević rekao je u uvodnom obraćanju da će se odbrana oslanjati na presudu Haškog tribunala, kojom je bivši komandant Specijalne policije Republike Srpske Ljubiša Borovčanin oslobođen optužbe za isto krivično djelo za koje se Sarić tereti.

Lazarević je istakao da je Sarić danas ušao u sudnicu kao slobodan čovjek i da očekuje da će, nakon pravosnažne sudske presude, iz nje tako i izaći.

Po okončanju današnjeg ročišta, Lazarević je rekao novinarima da nakon ove haške presude, predmet Gorana Sarića treba da bude logičan nastavak toga.

"Smatramo da u ovom postupku nema šta dalje da se istražuje poslije četiri godine suđenja u Hagu, saslušanja stotina svjedoka i hiljadu pregledanih dokumenata. U Hagu se to zvalo žmega suđenjež, a u ovom slučaju, tužilac ima pravo da odluči da li postoje ili ne osnovi za optužbu generala Sarića", rekao je Lazarević.

Odbrana smatra, naglasio je Lazarević, da nije bilo osnova za optužbu.

Sarićev branilac smatra da bi u ovoj fazi bilo razumno da tužilac promijeni pravnu kvalifikaciju u skladu sa presudom Suda iz Strazbura u predmetu "Maktouf–Damjanović" i odluke Ustavnog suda BiH.

"Pitanje po kojem zakonu će se suditi optuženima postoji otkad je donesen Krivični zakon BiH i otkad je ovaj sud počeo da sudi po njemu", rekao je Lazarević i dodao da se u Hrvatskoj i Srbiji sudi prema Krivičnom zakonu SFRJ.

Tužilaštvo tereti Sarića da je svjesno pomagao u izvršenju zločina na području Srebrenice.

Čitajući optužnicu, tužilac Ibro Bulić je naveo da je Sarić pripadnicima policije izdao naredbu da osiguraju putnu komunikaciju Bratunac–Konjević Polje i da zarobljavaju muškarce koji su kroz šumu pokušali izaći iz zaštićene zone Srebrenica.

Bulić je rekao da postoji dovoljno dokaza da je Sarić počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret što će, kako je naveo, potvrditi i iskazi 51 svjedoka, jedan vještak i 145 materijalnih dokaza koje će Tužilaštvo uložiti.

Suđenje će biti nastavljeno 3. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana